• Incl.Excl.
    TAX
  • 0
    Sluiten

    Categories

    Filters
      Madeleine - Monday 19 December 2018

      Alles wat je moet weten over sulfaten!

      Deze blog is verschenen op 03-08-2018 en herschreven op 24-11-2020.

      De dynamische wereld genaamd haarspullen verandert continue. Zo wordt het steeds populairder om milieuvriendelijk, vegan of natuurlijke producten te produceren. Steeds meer merken trekken de klimaatverandering naar zich toe en willen hier graag hun steentje aan bijdragen. Maar ook de kwaliteit van de producten zelf wordt steeds belangrijker. Zo worden we steeds bewuster over de ingrediënten en wat we, plat gezegd, in ons haar smeren. Daarom heb jij vast wel eens van ‘sulfaten’ of ‘sulfaatvrij’ gehoord. Benamingen die steeds populairder worden in deze dynamische wereld. Maar wat zijn sulfaten eigenlijk? Wat doen ze? En zijn ze nou echt schadelijk voor je haren? Wij leggen in dit artikel alles uit wat je moet weten over sulfaten!

       

      Wat zijn sulfaten?

      Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die je haren reinigen van stylingsresten, talg en vuil. Het zit vooral in shampoos en zeep om de oppervlakte goed schoon te maken. Het onttrekt al het vuil en olie van je haren en zorgt ervoor dat je het gemakkelijk kunt uitspoelen. Daarnaast geven sulfaten het oh zo bekende schuimende effect. De twee meest voorkomende sulfaten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).

       

      Wat doen sulfaten?

      Sulfaten verwijderen alle vetresten en vuil uit je haren. Voorbeelden hiervan zijn talg, huidschilfers, stylingsresten, vuil van buitenaf, etc. Het is ideaal om vet haar weer lekker fris te krijgen of hardnekkige wax of gel uit te spoelen. Sulfaten bestaat uit twee delen: sulfaat op olie-basis en sulfaat op water-basis. De sulfaten op olie-basis trekken al het vuil naar zich toe. De sulfaten op water-basis zorgen ervoor dat de shampoo overal kan komen zodat het allemaal gemakkelijk uit je haren gespoeld kan worden. Het contact van de sulfaten op nat haar geeft het schuimende effect, die we waarschijnlijk allemaal wel kennen.

       

      Hoe herken je sulfaten in haarproducten?

      Sulfaten herken je vooral aan het schuimende effect. Een sulfaatvrije shampoo schuimt namelijk bijna niet. Dit voelt de eerste keer misschien wat gek omdat we gewend zijn aan het schuimende effect, maar het maakt niet minder goed schoon.  Daarnaast kun je het natuurlijk terugvinden op de verpakking, bij de ingrediëntenlijst. Voorbeelden van sulfaten kun je bij de volgende vraag vinden:

       

      Welke soorten sulfaten zijn er?

      Er zijn allerlei verschillende sulfaten, de één agressiever dan de ander. Maar er bestaan ook zeer milde sulfaten. Hoe agressiever de sulfaat, hoe meer hij ontvet en reinigt. De kans op huidirritaties is hierbij het grootst. Wil jij graag weten of er sulfaten in een haarproduct zitten? Let dan op de volgende ingrediënten, die voor het gemak op volgorde staan van agressief naar mild:

      1. Ammomium Lauryl Sulfate - ALS
      2. Ammomium Laureth Sulfate - ALES
      3. Sodium Lauryl Sulfate - SLS
      4. Sodium Laureth Sulfate - SLES
      5. Sodium Myreth Sulfate - SMES
      6. TEA Lauryl Sulfate - TLS
      7. TEA Laureth Sulfate - TLES
      8. Sodium Coco-Sulfate - SCS

       

      Wat is het verschil tussen de Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en de Sodium Lauteth Sulfate (SLES)?

      De ingrediënten met ‘Laureth’ zijn milder van de ‘Lauryls’. Omdat het een mildere variant is waarbij de kans op huidirritaties veel lager ligt, kan dit een fijne vervanging zijn voor mensen die graag het schuimende effect willen. SLS is een sterkere reiniger dan SLES. Als jij normaal tot vettig haar hebt en ook van het schuimende effect houdt, dan is SLES een goede toevoeging - een goede balans tussen reiniging en verzorging.

       

      Zijn sulfaten slecht voor je haren, of valt dat wel mee?

      De één vervloekt sulfaten en de ander vindt het heerlijk. Maar is het nou wel of niet goed voor je haren en hoofdhuid? Kan het wel of geen kwaad? Uit de feiten kan je opmaken dat het voornaamste doel van sulfaat in shampoo het reinigen van de hoofdhuid is. De hele hoofdhuid wordt gereinigd, ook van natuurlijke vetten. Je hoofdhuid heeft deze vetten wel nodig om gezond en soepel te blijven, deze vetten (talg) liggen namelijk als een beschermlaagje op de hoofdhuid. Dit heeft je hoofdhuid nodig en ligt er eigenlijk altijd, overtallig talgproductie om je hoofdhuid te beschermen herkennen we als vet haar. Was je elke dag je haar, dan kan de hoofdhuid hier niet tegen produceren. Het krijgt voortdurend seintjes van: ‘’Help! Ik heb geen talg meer!’’ Talg heb je nodig om de hoofdhuid gezond en soepel te houden. Bij het gebruik van shampoo met sulfate verwijdert deze de talg van je hoofdhuid. De talgklieren hebben bij dagelijks gebruik van shampoo te weinig tijd om hier tegenop te boksen. Daardoor kan de hoofdhuid droog en geïrriteerd raken. Het gevolg is ook aan je haren terug te zien, deze worden dof en droog.

      Maar sulfaten kunnen nog een stapje verder gaan: Heb jij je haar geverfd? Dan reinigen de sulfaten zelfs de verfpigmenten in je haar. Daarom kan het zijn dat de kleur vervaagd en dat de glans uit je haar verdwijnt.

      On the positive note - sulfaten zijn wel goede reinigers. Als je dagelijks gel, haarlak, mousse, of een ander stylingsproduct gebruikt moet dit ook uit je haren gereinigd worden. Hier kunnen milde sulfaten of een shampoo zonder sulfaten niet tegen opboksen. Het gevolg is build-ups van stylingsproducten, wat ook niet geweldig is voor je haren.

      Kortom… als jij je afvraagt of je sulfaten moet vermijden of juist niet gaat het maar om één ding: balans. Probeer wel de ALS en ALES te vermijden, dit zijn agressieve sulfaten die gelukkig bijna niet in haarproducten voorkomen. Veelvoorkomende sulfaten zijn SLS of SLES, deze zul je bijna altijd terugvinden bij een haarproduct met sulfaten. Probeer met SLS en SLES een goede balans te vinden. Het is namelijk niet zo dat je hoofdhuid meteen helemaal gestript wordt van al het goede en hierdoor meteen geïrriteerd raakt en dat je haren uitgedroogd raken. Maar zoals we hierboven hebben uitgelegd, kan dit bij veelvuldig gebruik wel ontstaan. Je hoofdhuid krijgt dan namelijk niet de kans om te rusten en gaat overproduceren om je hoofdhuid te beschermen. Gevolg: vet haar. Gevolg: jij gaat je haren weer wassen. Dilemma! Gebruik je veel stylingsproducten? Dan kan het zeker geen kwaad om regelmatig (bijvoorbeeld 1x in de week) je haren eens goed te reinigen met een shampoo met sulfaten. Anders krijg je build-ups van stylingsresten met als gevolg sluik, dof haar. Gebruik je bijna geen stylinsproducten? Ook dan kan het niet kwaad om eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld 1x in de twee weken) een shampoo met sulfaten te gebruiken om je haren te ontdoen van vuil of overtollige oliën. Heb je gekleurd haar? Probeer dan een shampoo met sulfaten wel te vermijden om extra lang te genieten van de kleurlevendigheid. Wat betreft de ultieme verzorging voor je haren zijn wij van Haarspullen natuurlijk fan van een milde shampoo (met milde sulfaten of geen sulfaten), we raden je dan ook zeker aan om deze in huis te nemen. Maar het kan dus geen kwaad om een shampoo met sulfaten te gebruiken die je, in je eigen routine, afwisselt met een milde shampoo.

       

      Wat doet een sulfaatvrije shampoo voor mijn haren?

      Omdat je haar grondig gereinigd wordt door de sulfaten, merk je wel een verschilletje als je voor het eerst een sulfaatvrije shampoo gebruikt. Sulfaatvrije shampoo is milder, dus het reinigt minder goed. Daarnaast schuimt het veel minder.

      Maar dan…

      Je hoofdhuid en haren gaan sprongen vooruit. Of nouja, sprongetjes.. Je moet namelijk wel even wennen aan een milde shampoo. Wissel in het begin af tussen de milde shampoo en sulfaatshampoo. Het is voor iedereen anders, probeer zelf te kijken wat het beste voor je prachtige lokken werkt. Maar: geen jeuk en irritaties meer! Daarnaast maakt sulfaat plaats voor verzorgende ingrediënten, waardoor het beste in je haren naar boven komt. Heerlijk!

       

      Kan ik een milde shampoo gebruiken bij gebruik van veel stylingsproducten?

      Elk stylingproduct heeft weer een ander doel en kunnen je haren er ge-wel-dig uit laten zien. Maar, at the end of the day, is je haar natuurlijk op z’n gezondst in haar natuurlijke vorm. Dus de stylingsproducten moeten uit het haar gewassen worden. Bij gebruik van een shampoo met sulfaten spoel je dit soepel uit je haren. Sulfaat zorgt er namelijk voor dat de restjes van deze producten uit het haar verwijderd wordt. Als de shampoo sulfaat vrij is, kan het zijn dat je haren niet helemaal ontdoen worden van stylingsresten. Om dit te minimaliseren raden wij aan om een stylingsproduct te gebruiken dat geen siliconen bevat of makkelijk oplosbare polymeren. Dit verminderd het probleem. Of gebruik 1x in de week een shampoo met sulfaten, om weer lekker schoon ‘bij 0 te beginnen’ ;)

       

      Wat zijn vervangers voor sulfaten?

      Er zijn een aantal alternatieven voor sulfaten:

      • Kokosamidopropylbetaïne
      • Natrium-sulfaat coco
      • Dinatrium Lauryl Sulfosuccinaat
      • Propyleenglycol
      • Sodium Cocoamphoacetate

       

      Kun je allergisch zijn voor sulfaten?

      Heb je last van:

      • Schilfers
      • Droge hoofdhuid
      • Rode hoofdhuid
      • Geïrriteerde hoofdhuid
      • Jeukerige hoofdhuid
      • Dof haar
      • Droog haar
      • Gekleurd haar dat snel dof wordt

      … dan weet je wat je te doen staat - tijd voor sulfaatvrije haarproducten! Probeer eens een sulfaatvrije shampoo. Het kan geen kwaad om het een kans te geven. Dit kan namelijk je opgebouwde klachten verhelpen en de natuurlijke glans in je lokken terug te krijgen. Want je weet wat ze zeggen: als je haar maar goed zit!

       

      Kunnen sulfaten zorgen voor haaruitval?

      In kleine concentraties is het gebruik van SLES niet schadelijk. Maar door de agressieve reiniging, wat het doel is van de sulfaten, kan wel de balans tussen hoofdhaar en huid verstoren. De hoofdhuid wordt gereinigd maar droogt ook uit, omdat de natuurlijke oliën uit de haren worden gewassen. Daarnaast blijft er residu sulfaat achter op de haarzakjes, wat de haargroei mogelijk verstoort.

       

      Zijn er ook zilvershampoos zonder sulfaten?

      Haarspullen zou Haarspullen niet zijn met sulfaatvrije shampoos in het assortiment! Eén van de best verkochte zilvershampoos is sulfaatvrij. Het is dus mogelijk om èn een prachtige koel blonde look te creëren zonder je hoofdhuid en haren onnodige eventuele schade aan te brengen. Wel zo fijn na een flinke verfbeurt natuurlijk! Dit zijn de sulfaatvrije zilvershampoos:

       

      Wat is de Haarspullen top 10 sulfaatvrije shampoos?

      Wij hebben een kleine selectie gemaakt van onze sulfaatvrije shampoo’s:

      1.  Fudge Clean Blonde Damage Rewind Violet Shampoo

      2.  Maria Nila Sheer Silver Shampoo

      3.  Fudge Cool Brunette Shampoo

      4.  Fudge Luminizer Shampoo

      5.  SexyHair Color Lock Shampoo

      6.  Schwarzkopf Goodbye Yellow Shampoo

      7.  Schwarzkopf Fibre Force Fortifying Shampoo

      8.  Biosilk Volumizing Shampoo

      9.  REF Hydrate Shampoo

      10. Affinage Cool Blonde Shampoo

       

      Benieuwd geworden naar nog meer sulfaatvrije haarproducten? Bekijk dan eens dit artikel: Haarspullen’s top 15 sulfaatvrije haarproducten!

       

      Welke merken zijn vrij van sulfaten?

      De merken en lijnen die volledig vrij zijn van sulfaten, zijn:

       

      Welke haarspullen zonder sulfaten kan ik gebruiken?

      Wij snappen dat het veel informatie is. Je weet nu wat een sulfaat is en wat het doet en kan doen. Echter is de ene sulfaatvrije shampoo de andere niet. Mocht je er niet helemaal uitkomen stuur dan gerust een mailtje naar ons team via [email protected].

       

      Hopelijk hebben we je iets meer inzicht gegeven in de wereld van de vooroordelen over sulfaten. Sulfaatvrije shampoo en normale shampoo’s hebben we eens onder de loep genomen. En wat nuttige tips & tricks toegevoegd. Zoals wij al eerder benoemde: als je haar maar goed zit (;

      • Hannah Visser

        Posted on friday 9 april 2021 11:50

        Hoi Judith,
        Dat klopt, echter is dit voor een ieder verschillend. De één vindt dit belangrijk en de iemand anders heeft weer een ander wensenlijstje.

        Er zijn twee verschillende varianten, één op waterbasis en één op oliebasis. De siliconen die op waterbasis zijn was je zo uit je haren. Dit kan enorm voordelig zijn als je bijvoorbeeld een stijltang, föhn of krultang gebruikt. Op deze manier zit er een beschermlaagje om je haren heen.

      Show more

      News & updates

      Recente artikelen

      By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this messageMore on cookies »