• Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Woensdag 9 Oktober 2022

   De maand oktober staat in het teken van borstkanker

   Wat als jouw haarverzorging niet meer relevant is door borstkanker? Wat moet je doen als je jouw eigen haarstructuur niet meer herkent na een chemobehandeling, of als je helemaal geen haar meer hebt? We willen graag aandacht schenken aan de powervrouwen die zich hierin herkennen.  

   In deze blog zijn Noa (medewerker van Haarspullen.nl) en Anneke (haar tante) aan het woord:

    

   In de week waarin ik begon bij Haarspullen zat ik met mijn tante Anneke op het terras. We hadden het over haar korte krullenbos. Ze heeft borstkanker gehad en is afgelopen jaar behandeld en geopereerd. Ze was enorm enthousiast over mijn nieuwe baan en het eerste wat ze zei was: ‘Ideaal zo’n nichtje bij Haarspullen, nu kun jij me precies vertellen wat ik moet met mijn korte chemokrulletjes!’  

   En ze heeft groot gelijk, er zou meer informatie beschikbaar moeten zijn over dit onderwerp. Een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft in de wereld van haircare, terwijl het voor veel vrouwen een enorme verandering is. Daarom gaan we samen met Anneke een Q&A doen waarin zij haar ervaringen deelt.  

   We begrijpen dat haircare totaal geen prioriteit is tijdens een behandelingstraject en dat dit een gevoelig onderwerp kan zijn. Toch kunnen we ons voorstellen dat een dagelijkse routine erg verandert en dat het goed is om hier aandacht aan te geven. We spreken met Anneke over de periode waarin zij ziek werd en over de periode waarin haar haren weer zijn terug gegroeid. 

    

   Hoe zag jouw haar routine eruit voordat je ziek werd en wat zijn de grootste veranderingen geweest? 

   Ik waste drie keer per week mijn haar met normale shampoo. Eerder gebruikte ik altijd een föhnborstel en schuimgel om volume te creëren, ik had namelijk vrij steil haar. De grootste verandering was dat ik bodywash ben gaan gebruiken in plaats van shampoo en olie om mijn huid te verzorgen na het douchen.  

    

   Zijn er bepaalde producten die je niet meer mag gebruiken als je een behandelingsproces in gaat? 

   Ze hebben me geen producten afgeraden. Eigenlijk ben ik daar helemaal niet in begeleid. Je hebt wel inloophuizen voor mensen met kanker waar je later in het traject terecht kan. Hier worden workshops gegeven over hoe je bijvoorbeeld je make-up kan dragen, maar daar ben ik nooit heen geweest.  

    

   Wat vind jij van de opties die er zijn om haaruitval tegen te gaan tijdens de behandeling? 

   Na de tweede kuur viel mijn haar al uit. Toen heb ik ook gelijk mijn hoofd kaal laten scheren. Mijn haarwerk had ik van tevoren al uitgekozen. Je krijgt tijdens de chemokuren wel een optie om een coolingscap op te doen. Deze cap wordt enorm koud en draag je op je hoofd voor, na en de tijdens de chemokuur. Dit verkleint de kans op haaruitval, maar het is geen garantie. Dit heb ik niet gedaan.  

    

   Toen jij een haarwerk hebt gekregen heb je deze veel gedragen. Heb je deze ook gewassen tijdens deze periode? Zo ja, waarmee? 

   Jazeker! Ik kreeg een pakketje bij het haarwerk met speciale shampoo, conditioner, haarbalsem en een droogstandaard. Mijn haarwerk was synthetisch. Ik waste het meestal om de 2 à 3 weken. Als ik het ging wassen gooide ik het haarwerk even in de gootsteen en waste ik het met de hand. Daarna even in een handdoek rollen en op een standaard zetten om het te laten drogen.  

    

   Zijn er momenten geweest waar jij dacht; ik wou dat er een bepaalde oplossing was voor deze specifieke situatie? Zou je hier een toelichting over kunnen geven? 

   Ja, met name voor mijn wenkbrauwen. Er vielen in het begin gaten in mijn wenkbrauwen, en later vielen ze natuurlijk helemaal uit. Ik wilde geen zwarte strepen op mijn gezicht tekenen met een potlood. Gelukkig is mijn dochter schoonheidsspecialiste. Zij heeft een product voor me gehaald dat ervoor zorgde dat het leek alsof ik echte haartjes met een soort mascara kwastje op mijn gezicht kon tekenen. Ik heb wel altijd gezorgd dat ik er goed uit bleef zien, voor mijn kleinkinderen en de mensen om me heen, maar ook voor mezelf. Ik voelde me echt beter als ik er zo ‘normaal’ mogelijk uit zag. Dit zal voor iedereen anders zijn, maar ik voelde me hier erg prettig bij en vond het niet vervelend om er extra tijd aan te besteden. Ik heb altijd al wel waarde gehecht aan selfcare momenten, maar in deze periode werden ze voor mij extra belangrijk. 

    

   Heb je behoefte gehad aan haargroei stimulerende producten? Heb je deze ook gebruikt? Mocht jij dit gebruiken? 

   Nee dat niet. Ik hoopte natuurlijk wel dat het sneller zou groeien in het begin, maar uiteindelijk moet je geduld hebben. 

    

   Is jouw haarkleur veranderd na jouw behandelingstraject? 

   Ik verfde het natuurlijk al, maar bovenop mijn hoofd was het ineens enorm wit. Dus misschien heeft mijn leeftijd hier ook mee te maken, haha! Later toch maar weer geverfd... 

    

   Is jouw haarstructuur erg veranderd na jouw behandelingstraject? 

   Ja. Ik heb nu echt een flinke bos met krullen! Dit noemen ze chemo krullen. Er werd me verteld dat dit tijdelijk was en dat de krullen er geleidelijk uit zouden groeien door knipbeurten. Ik ben inmiddels al een aantal knipbeurten verder en ik krijg voor mijn gevoel steeds meer krullen. Qua structuur is mijn haar bovenop behoorlijk pluizig geworden. Ik had eerder steile slag in mijn haar, ik vind het dus best lastig om te zoeken naar de juiste producten voor mijn krullen.  

    

   Ik kan me voorstellen dat douchen en je haren wassen met fijne producten een belangrijk selfcare moment kan zijn. Heb jij bepaalde producten die je graag gebruikt en wat zoek jij in deze haarproducten? (Geur, gemak, extra zacht, verzorging). En wat voor producten heb je gebruikt in de behandelingsperiode?  

   Toen ik kaal was heb ik veel showerfoam van Janssen gebruikt. Ik vond dit lekker zacht voor mijn huid en het ruikt heel lekker. Ik waste mijn hoofd eigenlijk gewoon net als de rest van mijn lijf. Je huid wordt enorm droog van de chemo, dus ik heb ook veel olie gesmeerd na het douchen. Ik heb gelukkig geen last van een droge hoofdhuid gehad. Dit heeft denk ik veel jeuk gescheeld tijdens het dragen van mijn haarwerk. 

   Ik heb deze selfcare momenten in mijn behandelingsperiode nog meer gewaardeerd dan ooit. Je voelt je weer mens, je doet net even extra je best en je voelt je beter ondanks dat je ziek bent. Ook al ging ik nergens naartoe, ik vond dat fijn. Mensen schrikken dan ook niet van je. Ik wilde gewoon mezelf blijven. Je hoeft het natuurlijk niet te verbloemen maar ik voelde mezelf er veel prettiger bij.   

    

   Je hebt nu een echte bos met krullen gekregen. Je had voorheen bijna steil haar. Dit is voor jou een hele verandering in het doen van je haar. Hoe ga jij hier mee om? Wat voor producten gebruik jij om je haren te doen na het douchen bijvoorbeeld?  

   Ik ben nog heel erg zoekende. Ik heb nu Kis Keratine Infusion Shampoo gekregen van mijn kapster, dit is een stuggere shampoo dan ik gewend ben. Hier heb ik ook een conditioner van die ik niet hoef uit te spoelen. Hiermee vallen mijn krullen wat natuurlijker, ik heb alleen nog wel erg pluizig haar aan de bovenkant. Eerder heb ik een ander product gebruikt maar hier werden mijn krullen te zwaar van. Ik ben nog wel aan het experimenteren iedere keer. Na het wassen gebruik ik nu een rollerset en een ronde föhnborstel. 

    

   Vind jij dat er genoeg informatie te vinden is voor vrouwen die hun haren verliezen en voor vrouwen waarvan hun haar weer terug groeit? Waar zou jij graag meer informatie over willen als het aankomt op haircare voor jouw situatie? 

   Ik zou meer producten aangereikt willen krijgen. Ook zou ik wel meer uitleg kunnen gebruiken over wat goed is voor mijn haar en over de verandering van mijn haarstructuur na de behandeling. Ze konden me bijvoorbeeld niet vertellen of deze krullen blijvend zijn of niet. Ik heb het al een aantal keren laten knippen maar heb nog steeds een volle bos met krullen. Ik heb alle info over mijn haarverzorging gekregen van mijn eigen kapster, dus je wordt niet professioneel begeleid in het traject na de behandelingsperiode terwijl dit best belangrijk is voor vrouwen. Je bent continu bezig met ziek zijn en beter worden, maar loopt dan al gauw voorbij aan hoe je je voelt en hoe je eruitziet als ‘jezelf’. Dit is een groot onderdeel van je identiteit. Daar heb je naar mijn mening wel begeleiding bij nodig als je je routine compleet moet omgooien.  

    

   Wat zou jij vrouwen die dit meemaken willen meegeven?  

   Ik heb de situatie geaccepteerd zoals die was. Vechten tegen kanker en verliezen van kanker bestond voor mij niet. Ik ben niet in verzet gegaan. Ik heb het traject voor mezelf per dag in kleine stapjes opgedeeld. Dit maakte deze enorme berg voor mij beter behapbaar.  

   Ik heb geen angst voor ziekenhuizen, daar heb ik geluk mee. Je moet meedeinen op de golven van het leven, ik weet eigenlijk ook niet hoe ik het gedaan heb. Liefdevolle mensen om je heen zijn erg belangrijk, mijn gezin en familie hebben me altijd alle steun gegeven die ik nodig had en ik heb een zus die me elke avond even belde. Het is fijn om mensen met een luisterend oor om je heen te hebben.  

   Ik heb een boek gelezen, De Chemodag Is De Beste Dag Van De Week, Een Gids Door Kankerland. van Liesbeth Van Impe Eén en al herkenning bij het lezen van dit boek. 

   Anneke’s favoriete teksten uit dit boek: 

   • ‘Het leven is geen jacuzzi op een onbewoond eiland, met #perfecthappiness als hashtag. Geluk is een momentopname die je overvalt als je het niet verwacht’. 
   • ‘Zorg voor wie zorg draagt. Je kan nooit te veel voor elkaar zorgen. Je kan nooit te genereus zijn, met je tijd, met je aandacht. Elk klein gebaar maakt een verschil’. 
   • ‘Tegelijk is er woeste dankbaarheid. Omdat ik er nog ben, omdat de prognoses goed zijn. Omdat ik me geliefd weet. Omdat ik weer mezelf word, omdat ik leef’. 

    

   • Jeannette van den Bosch

    Geplaatst op donderdag 20 oktober 2022 09:45

    Wat een mooi verhaal!
    Een positieve dappere vrouw is Anneke.
    Uit haar verhaal blijkt ook dat het belangrijk is om er verzorgd uit te blijven zien, in de zware tijd van chemokuren.
    Fijn dat er zoveel goede producten zijn ter ondersteuning van de huid en het haar.
    Ook mooi dat Anneke geholpen is bij haar wenkbrauwen. Dat is een belangrijk onderdeel van het gezicht.
    Vooral de steun en liefde die ze kreeg van de mensen om haar heen, is het belangrijke geweest in deze zware tijd.
    Bedankt voor het delen! Ik denk dat veel vrouwen die in dezelfde situatie zitten/hebben gezeten hier veel aan hebben.

   Toon meer

   News & updates

   Recente artikelen