• Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Vrijdag 9 April 2021

   Waar op letten bij aanschaf van babycare ♡

   Kersverse moeders en zwangere mom to be’s willen graag alles goed doen, ze willen het beste voor hun baby. Helemaal als het aankomt op de verzorging van de babyhuid. Logisch, wat puur is moet puur blijven. De kans dat op roodheid, luieruitslag of een droge babyhuid is aanwezig. De verzorging wil je dan natuurlijk puur houden, zodat er geen giftige stoffen in je kleintje komt. Het moet bestaan uit actieve ingrediënten die het probleem oplossen op een natuurlijke manier. 

   Hoewel een baby een perfecte huid heeft bij de geboorte, moeten we er wel bewust van zijn dat de baby een delicate en gevoelige huid heeft. De huid is namelijk nog niet helemaal volledig ontwikkeld, hierdoor neemt de huid ook meer op dan bij jou als ouder. 

   Welke baby verzorgingsproducten heb je dan eigenlijk écht nodig en hoe kies je het beste verzorgingsproduct dat past bij jouw baby? En als we naar de beschikbare babyverzorging kijken, wat vind je dan eigenlijk écht (qua ingrediënten) in de producten? 

    

   Wat willen ouders voor verzorgingsproducten voor hun baby?

   Het team van Attitude Living heeft niet stilgezeten. Het team is op pad gegaan en heeft aan kersverse ouders gevraagd wat zij belangrijk vinden bij verzorgingsproducten en bodylotions voor hun lieve baby. Ook hebben ze cosmetische specialisten en dermatologen gesproken om te ontdekken waar ouders nou precies naar opzoek zijn. Hieruit is gebleken dat het volgende belangrijk is:

   • Geurloze-en parfumvrije producten
   • Producten die de huid niet irriteren
   • Aangeraden door dermatologen
   • Producten die niet vettig zijn en goed hydrateren

   De delicate en gevoelige babyhuid verliest sneller vocht dan volwassenen, dit komt omdat de beschermlaag van de huid zichzelf niet snel vernieuwd*. Daarom zijn ouders altijd opzoek naar super zachte, parfumvrije en hypoallergenische verzorgingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor de babyhuid. Echter is het duidelijk geworden dat moeders en vaders niet de etiketten lezen omdat het te ingewikkeld is om te begrijpen. 

   *De huid bestaat uit 3 lagen, de epidermis, dermis en hypodermis, deze zij bij een baby nog niet volledig ontwikkeld. 

    

   In de eerste paar weken van je baby:

   1. De drie lagen van de huid (opperhuid, lederhuid en onderhuidse bindweefsel) epidirmis, dermis en hypodermis zijn nog niet volledig ontwikkeld.
   2. De epidermis cellen zijn nog niet volledig aan elkaar gehecht, hierdoor is de babyhuid extreem gevoelig en doordringbaar.
   3. De talgklieren in de huid van je baby zijn nog niet volledig in werking gezet. Hierdoor is de babyhuid nog niet beschermd door Hydro-lipide film (daardoor ruikt de babyhuid ook zo heerlijk!). Deze film bestaat o.a. uit zweet en sebum, sebum staat beter bekend als talg of huidsmeer. Vandaar ook de huidsmeer op een baby, zodat de babyhuid niet uitdroogt! 
   4. De huid van je baby heeft een neutrale pH-waarde en is niet beschermd door een beschermlaagje dat ervoor zorgt dat overmatige vermenigvuldiging van bacteriën wordt tegengegaan. De huidflora wordt namelijk in een balans gehouden, bij een volwassen huid.
   5. De huid van je baby maakt nog geen Melanine aan en is hierdoor nog niet beschermt tegen de zon. Een ontwikkelde huid beschermt zichzelf namelijk tegen de zon. 

   Na een jaar is de babyhuid volledig ontwikkeld en beschermt ze haar zelf tegen irritaties van buitenaf.
   Rita Stiens, La Vérité sur les Cosmétiques, 2012, p. 223.

    

   “More than 98% of parents admitted they do not check the ingredients in their baby products.”

   Verzorgingsproducten die speciaal gericht zijn op baby's zijn niet perse het beste voor de babyhuid of de gezondheid. Het kan maar zo zijn dat er bepaalde ingrediënten inzitten die voor bezorgdheid zorgen net zoals bij bepaalde producten voor het huishouden en personal care voor volwassenen. Volgens de EWG zijn vele schadelijke ingrediënten die veel babyverzorgingsproducten bevatten, kunnen de delicate babyhuid doordringen en makkelijk opgenomen worden door het lichaam. Met alle gevolgen van dien. 

   Kinderen zijn meer vatbaar voor de effecten van schadelijke ingrediënten dan volwassen omdat de huid het beter kan opnemen. En dat is in dit geval niet positief. Voordat kids 2 jaar zijn, zijn ze tot tien keer meer gevoelig omdat ze vaker eten, drinken en ademen. 

   De impact die deze ingrediënten kunnen veroorzaken zijn nog meer schrikbarend als het aankomt op newborns en jonge kids. Waarom? Ze gaan door kritische periodes van ontwikkeling en groei.

   (2)Environmental Working Group. Children’s Health Policy Review. Web. May 28, 2008. 
   (3) Sonya Lunder. Hey Baby, Your Stuff Is Toxic! Enviroblog: EWG. May 23, 2011. Web. 

     

   Welke ingrediënten die schadelijk zijn, zitten in de meest populaire baby bodylotions?

   Het wetenschappelijke team van Attitude heeft de meest populaire babylotions en babyverzorging voor een gevoelige huid onder de loep genomen. Volgens de analyse en de EWG criteria heeft het team ontdekt dat de meeste babyverzorgingsproducten kankerverwekkende stoffen bevatten, verschillende allergenen en irriterende stoffen, maar ook synthetische aardolie gerelateerde stoffen en dierlijk getrokken ingrediënten bevat. 

   “Baby lotions contain up to 57% ingredients of concern.”

    

   Hoe herken je kankerverwekkende stoffen op etiketten in babyverzorging?

   • Tocopheryl Acetate en Tocopherol - zijn natuurlijke antioxidanten die een kankerverwekkende stof kunnen bevatten die giftig zijn voor mens en milieu. (EWG score: 3).
   • Polysorbate-60 and Polysorbate-20 - zijn synthetische oplosbare middelen die kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten. (EWG score: 3)
   • Petrolatum - is een synthetische verzachtend middel die kankerverwekkende stoffen kan bevatten (EWG score: 4PAHS 
   • Triethanolamine - is een giftige en allergene pH-regelaar die kankerverwekkende stoffen kan bevatten. (EWG score: 5).   
   • PEG-100 Stearate (and other PEGs) - zijn synthetische emulgatoren die kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten (EWG score: 3) Deze op petroleum gebaseerde polymeren kunnen verontreinigend zijn met 1,4-dioxane en etheylene oxide, waardoor residuen worden geproduceerd die bekend zijn als kankerverwekkende stoffen volgens het International Agency for Research on Cander(IARC).
   • Ceteareth-20 - is een synthetisch oplosbaar middel dat kankerverwekkende stoffen kan bevatten.(EWG score: 3)
   • Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice extract - is een natuurlijk, actief ingrediënten dat in niet-ontkleurde vorm kan kankerverwekkende stof bevatten (EWG score: 1-2) volgens IARC en het National Toxicology Program(NTP) van de Amerikaanse overheid. 

    

   Waarom zitten er kankerverwekkende stoffen in babycare?

   De Canadese en Amerikaanse wetgeving blijft de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in kleine concentraties tolereren in de producten die we dagelijks gebruiken. Waarom? Over het algemeen wordt elke hoeveelheid onder de 0,1% niet als een ingrediënt beschouwd. Fabrikanten zijn daarom niet wettelijk verplicht om verontreinigingen als ingrediënten op het etiket te vermelden als het residuen, onzuiverheden of substanties in minieme hoeveelheden zijn die tijdens het fabricageproces worden gegenereerd (niet rechtstreeks toegevoegd).

    

   Allergens and irritants: how to spot them on the label of babycare!

   • Paraffinum Liquidum/Mineral Oil- is een synthetisch, verzachtend middel waarvan wordt vermoed dat het giftig is voor de organen. (EWG: 1-3) 
   • Parfum - mengsel van vaak synthetische, geurige moleculen, niet vermeld op het etiket, die giftig en allergeen zijn. (EWG score: 8
   • Phenoxyethanol- is een veelgebruikt synthetisch conserveermiddel dat irriterend en allergeen kan zijn. (EWG score: 4
   • Lavandula Augustifolia (Lavender) Oil - is een etherische olie met linalool, een allergene stof.(EWG score: 5)
   • Benzyl Alcohol- staat op de lijst van 26 allergene stoffen van de Europese Unie: synthetisch allergene conserveermiddel waarvan wordt vermoed dat het giftig is voor de organen. (EWG score: 5
   • Distearyldimonium Chloride - is een irriterend synthetisch antistatische middel. (EWG score: 3) 
   • Geraniol - is een bestanddeel van etherische oliën. Dit geurige molecuul wordt gebruikt vanwege de natuurlijke geur is allergeen en giftig voor mens en milieu.(EWG score:5)  
   • Citronellol - is een bestanddeel van etherische oliën, citronellol is een allergene natuurlijke geur (EWG score: 5) 
   • Cinnamal - is een bestanddeel van etherische oliën, is een allergene natuurlijke geur. (EWG score: 7)
   • Dimethicone - is een synthetisch, verzachtend middel waarvan wordt vermoed dat het giftig is voor de organen en het milieu.(EWG score: 3). 

   De bovengenoemde stoffen hebben niet allemaal hetzelfde allergene of irriterende vermogen en het is onmogelijk om de concentratie te kennen door simpelweg de ingrediëntenlijst te lezen. Om deze redenen en als voorzorgsmaatregel wordt echter aanbevolen baby's niet aan deze stoffen bloot te stellen.

    

   Hoe herken je dierlijke ingrediënten op etiketten op babyverzorging?

   Cera Alba Beeswax Polyglyceryl-3 Beeswax is een dierlijk ingrediënt die NIET schadelijk is voor je baby, maar worden vaak achterwege gelaten vanwege persoonlijke en ethische voorkeur. Let daarom altijd op de PETA-certificatie op de verzorgingsproducten als je dierlijke ingrediënten wilt vermijden.

    

   Wat zijn synthetische ingrediënten precies?

   Je leest het steeds meer, synthetische ingrediënten en het vermijden ervan. Synthetische ingrediënten werden rond 1920-1960 in de cosmetica-industrie gebruikt. Beter nog, het heeft ervoor gezorgd dat de moderne cosmetica industrie volwassen is geworden. De ontwikkeling van grondstoffen die gebaseerd zijn op aardolie heeft gezorgd voor een bloei. De ingrediënten zijn vaak enorm goedkoop en daarom zo razend populair, hierdoor kwam de massaproductie van schoonheidsproducten tot stand. 

   Daarna kwam de technologie in een sneltreinvaart en konden ze nieuwe moleculen synthetiseren of natuurlijk voorkomende moleculen reproduceren. Nu komen de studies aan het licht die de risico’s en effecten van deze synthetische ingrediënten op de gezondheid van de mens en het milieu aantonen. Parraffinum Liquidum en Petrolatum die zijn ontdekt in de analyse die het team van Attitude heeft gedaan zijn koolwaterstoffen. 

   Oftewel deze ingrediënten zijn op aardolie gebaseerde minerale oliën. Andere stoffen zijn siliconen en polymeren. Dit zijn vervuilde kunstogen die niet makkelijk biologisch afbreekbaar zijn en daarnaast gift voor de levende organismen in het water.

    

   Zijn natuurlijke babyproducten ook echt veel beter?

   Het ATTITUDE-team voerde een enquête uit onder zijn abonnees. Meer dan 97% van de ouders gaf aan dat ze keken naar natuurlijke baby lotions en andere babyverzorging voor de gevoelige huid van de baby zoals een droge huid en ze gaven aan dat ze chemicaliën wouden vermijden. 

   Nu zijn er veel natuurlijke en “organic” babyproducten beschikbaar, echter is het van belang om altijd de etiketten te lezen en de ingrediënten te controleren, ongeacht wat er op de verpakking staat als marketingtool. Waarom? Hoewel het product natuurlijk is of biologisch, betekent dat niet perse dat geschikt is voor de kwetsbare huid van de baby. 

   Tijdens de analyse van de babylotions, hebben ze ook de natuurlijke babyproducten geanalyseerd die wordt aangeraden door apotheken en gewaardeerd worden door ouders. Ze hebben het volgende ontdekt:

    

   Er zijn twee natuurlijke ingrediënten waar het team bezorgd om is:

   Tocopherol en Tocopherol Acetate: zijn gemodificeerde varianten van vitamine E dat is bevuild met hydroquinone. 

   Dit is een bekende kankerverwekkende en irriterende enallergenke hormoonontregelaars die in toenemende mate niet in cosmetica gebruikt mag worden. 

   Aloe Barbadensis Leaf Juice is een natuurlijk actief ingrediënt die niet ontkleurd is en kan kankerverwekkende stoffen bevatten volgens de IARC. Tevens staat dit ingrediënt op de California’s Proposition 65 List. Dit is een lijst van chemicaliën die bekend staan omdat ze kanker veroorzaken, geboorteafwijkingen en andere schade aanbrengen bij het vruchtbaar worden.

    

   3 cruciale tips zodat jij de beste babycare kan inslaan

   Je bent nu goed geïnformeerd, en weet waar je op moet letten. In deel 2 van deze mini serie geven we je 3 tips zodat je direct aan de slag kan met de beste baby care die naadloos aansluit bij jouw eisen en wensen. We geven in het volgende artikel "3 tips zodat jij de beste babycare koopt!" 3 cruciale tips zodat jij de beste babycare kan in slaan. Houd de webshop dus goed in de gaten! 

   News & updates

   Recente artikelen