• Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Woensdag 27 December 2020

      De droge babyhuid: 15 vragen beantwoord + 25 tips

      De winter komt er weer aan en dat betekent: een extra droge huid. In deze blog gaan we je uitleggen hoe jij je kindje helemaal 'winterproof' kunt voorbereiden op de koude maanden die voor ons liggen. We hebben alles wat je moet weten over een droge babyhuid tot in de puntjes voor je uitgezocht en in deze blog kun je alle informatie vinden om de huid van je kindje te beschermen! 

       

      Wat wordt er precies bedoeld met een droog babyhuidje?

      Het is heel normaal dat baby’s sneller last hebben van een droge huid. Je hoeft je als moeder zeker niet schuldig te voelen als je kindje last heeft van een droge huid of luieruitslag. Er spelen namelijk veel factoren mee die er voor zorgen dat droogte ontstaat. Zo is de babyhuid van zichzelf al gevoeliger. Dit komt omdat de babyhuid nog niet 100% ontwikkeld is en door factoren van buitenaf, zoals winterkou, kan extra snel een droge huid ontstaan. De babyhuid functioneert en reageert anders dan een volwassen huid. Hierdoor ontstaat sneller een schilferige huid of schrale/rode plekken die ruw aanvoelen. Maar ook eczeem of luieruitslag. Pas rond het 4e-6e jaar van een kind is de huid volledig ontwikkeld, maar ook dan heeft de huid nog steeds goede verzorging nodig.

       

      Wat zijn de oorzaken van een droge babyhuid?

      De babyhuid bevat dezelfde 'lagen' als de volwassen huid, maar dan per laag ongeveer 5x dunner. De cellen van de babyhuid liggen nog niet zo dicht op elkaar als de huid van een volwassene. Voornamelijk de hoornlaag (een deel van de opperhuid, de buitenste laag van de huid) is niet dik genoeg. Daarnaast produceren de talgklieren nog niet de normale hoeveelheid talg, talg houdt de huid vettig. Door deze factoren kan de baby minder goed vocht en andere belangrijke stoffen vasthouden.

      Iedere baby heeft dus een niet-volledig ontwikkelde huid, waardoor droogte ontstaat of kan ontstaan. Maar ook veel andere factoren kunnen een rol spelen bij het uitdrogen van de babyhuid. We hebben een aantal oorzaken voor je op een rijtje gezet:

      • Te vaak/lang badderen of douchen
      • Chloor in zwembaden
      • Erfelijke droge huid
      • Allergieën
      • Winterkou
      • Luchtvochtigheid
      • Bepaalde ingrediënten uit producten 
      • Verwarming in huis

       

      Wat zijn de gevolgen van een droge babyhuid?

      Is een droge huid bij baby’s schadelijk? Nee een droge babyhuid is 9/10 keer onschuldig! Het kan wel irritaties veroorzaken waar de baby jeuk van krijgt en gaat krabben. Als de baby zichzelf krabt en een stukje huid gaat open, kunnen hierdoor infecties ontstaan (zoals krentenbaard). Daarnaast voelt de babyhuid natuurlijk niet fijn aan. De huid kan ruw en rood worden door droogte. Ook kan er eczeem en luieruitslag ontstaan, dit is jeukend en irriterend voor de baby.

       

      Hoe zit het precies met luieruitslag en de droge huid?

      Baby's hebben vaak last van luieruitslag. Luieruitslag ontstaat doordat het in de luier vaak warm en vochtig is. Daarnaast kan de urine en ontlasting de huid irriteren. De oorzaken van luieruitslag zijn:

      • Niet vaak genoeg verschoonde luiers
      • Antibiotica
      • Het doorkomen van tandjes
      • Stof van de kleding (sommige stoffen houden nog meer warmte/vocht vast)
      • Eczeem

      Luieruitslag kan je zien aan rode schrale billetjes, met soms blaasjes of zelfs kapotte huid. Meestal kun je het ook zien op de binnenkant van de bovenbenen. Luieruitslag kan veel pijn doen en jeuken. Vaak wordt de baby ook heel gevoelig voor huilen en de baby krijgt vaak ook minder eetlust. Een droge huid kan de kans op luieruitslag vergroten.

       

      Waar moet ik op letten als mijn baby een droge huid heeft?

      Om te voorkomen dat de babyhuid droger wordt en om de gevolgen te beperken, zijn er een aantal factoren waar je aan moet denken. Zo speelt het wassen van je kindje een hele grote rol bij een droge babyhuid. Als eerste: beperk het wassen van je baby - te vaak of te lang badderen met warm water verwijdert het beschermende vetlaagje op de babyhuid. Je kunt het best lauw-warm water gebruiken en vooral goed afdrogen (droog deppen) na het badderen/douchen. Ook is het belangrijk dat je tijdens en na het wassen de juiste producten gebruikt voor je baby, zo zijn er veel producten met ingrediënten die de huid kunnen uitdrogen. Er zijn nog een aantal dingen waar je op kunt letten als je baby een droge huid heeft, namelijk:

      • Knip de nageltjes regelmatig. Zo voorkom je dat de baby zichzelf open krabt, een droge huid kan namelijk heel erg jeuken.
      • Zorg dat de huid goed geventileerd blijft. Maar maak zo min mogelijk gebruik van airco's. 
      • Diarree is heel normaal bij baby’s, maar als de diarree langdurig aanhoud én de baby heeft een droge huid is het handig om de baby te laten checken.

       

      Hebben seizoenen ook effect op de droogte van de huid?

      Seizoenen hebben zeker effect op de droogte van de huid. Zowel in de zomer als in de winter kan een droge huid ontstaan, beide door verschillende factoren. In de zomer wordt de droge huid veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon, waardoor veel vocht uit de huid verdampt. Smeer je baby daarom na het zwemmen of na het wassen goed in met een hydraterende cream. Zo voorkom je dat het water uit de huid verdampt en je brengt een beschermende laag aan. Daarnaast wordt in de zomer vaak de airconditioning gebruikt, deze zorgt er ook voor dat je huid uitdroogt.

      In de winter kan ook snel een droge huid voorkomen, dit wordt meestal veroorzaakt door de verwarming of door de droge lucht. Ook de kou, wind en droge lucht kunnen de huid uitdrogen. Een groot deel van de natuurlijke huidvetten raakt uitgedroogd. Het is daarom heel belangrijk om de beste producten uit te zoeken die bij jouw kindje passen, zo voorkom je dat de huid van de baby uitdroogt.

       

      Kan ik de droge huid van mijn baby ook voorkomen?

      De droge huid van je baby helemaal willen voorkomen, dat gaat bijna niet. Maar je kan er wel zo veel mogelijk aan doen om een droge huid te beperken en goed te verzorgen. Een aantal tips op een rijtje:

      Tip 1 - Doe je kindje hooguit 3x per week in bad. Beperk de aantal keren dat je je kind in bad doet, want als je je kindje vaak met water wast dan spoel je de vettige beschermlaag van zijn lijf. De talgproductie is nog niet voldoende op gang om die beschermlaag te behouden.

      Tip 2 - Beperk het gebruik van zeep of gebruik zeep met goede ingrediënten. Net als dat je je baby vaak wast, zorgt ook zeep voor een droge huid. De zeep wast net als water de natuurlijke vetlaag van de baby. Hierdoor verdampt water sneller uit de huid, met uitdroging tot gevolg.

      Tip 3 - Beperk de baddertijd; Hoe langer je en baby in bad doet, hoe slapper het huidje wordt en dus kwetsbaarder. Probeer het hooguit bij 10 minuutjes per keer te houden.

      Tip 4 - Gebruik lauwwarm water. Als het water te heet is droogt de huid van een baby sneller uit.

      Tip 5 - Doe een paar druppels babyolie in het badje. Olie houdt de huid soepel en zacht.

      Tip 6 - Dep je baby droog met een hydrofiele luier. Hierdoor zorg je ervoor dat het huidje van je baby niet beschadigd raakt.

      Tip 7 - Smeer je baby in met babyzalf; de zalf vormt een beschermlaag op de huid van je baby.

      Tip 8 - Beperk droge lucht. In de winter zet je de verwarming aan en in de zomer de airconditioning. Beide veroorzaakt een droge lucht, wat de kans op een droge huid vergroot. Beperk daarom de droge lucht in de buurt van je baby.

      Tip 9 - Gebruik zonnebrandcrème. De huid van je baby is nog niet bestemd tegen de felle zon en haar uv-straling. Zorg daarom dat je je baby goed insmeert met zonnebrandcrème. Gebruik bij voorkeur altijd zonnebrand met factor 50.

      Tip 10 - Pak je baby goed in. In de winter wandel je ook wel is met de kinderwagen. Zorg dan altijd dat je baby goed ingepakt is, want je wilt natuurlijk schrale handjes of wangetjes bij je baby voorkomen.

      Tip 11 - Heeft je baby lekker gezwommen? Spoel daarna eerst het chloor- of zeewater van je baby af voordat je hem afdroogt. Chloor en zout drogen de huid namelijk uit.

      Tip 12 - Geef je baby krab-handschoentjes. Als baby’s een droge huid hebben, krijgen ze jeuk en gaan ze krabben. Door hun scherpe nagels krabben ze hun dunne huidje zo open. Daarom is dit heel handig om te hebben!

       

      Welke cream is een absolute must have voor een droge babyhuid?

      Heeft jou baby veel last van een droge huid? Dan is de Attitude Baby Leaves Bodylotion een echte must-have! Dit is een natuurlijke verzorgende lotion, die fijn te gebruiken is bij een droge huid. De lotion trekt goed in de huid en laat geen vettige laag achter. Door een geweldige mix van natuurlijke voedende oliën maakt de lotion de baby huid heerlijk zacht en soepel. Daarnaast bevat de bodylotion geen schadelijke ingrediënten zoals parabenen, siliconen, harde chemicaliën of andere kankerverwekkende stoffen of hormoonverstoorders. Dermatologisch getest, natuurlijke formule, allegeenvrij (net als alle andere producten van Attitude), gewoon perfect! 

       

      Wat is een ideale routine voor de verzorging van een droog huidje?

      Babyhuidjes zijn heel kwetsbaar. Zij hebben vergeleken met volwassenen een hele dunne huid. Baby’s krijgen sneller een droge huid of exceem als gevolg. Daarom is het belangrijk om de juiste routine voor de verzorging van een droog babyhuidje te hebben. Als voorbeeld hebben we de producten van Attitude gebruikt, de perfecte verzorging voor baby&kind: 

      Als je de huid was van je baby, wat je uiteraard maar af en toe doet(eens in de week, 1,5 week) is het van belang dat je een zeer milde bodywash gebruikt die de huid en haar natuurlijke proces juist ondersteunt en niet schaadt. Daarnaast moet het volledig vrij zijn van (eventueel) schadelijk ingrediënten en ingrediënten die irriteren. Dus ook natuurlijke ingrediënten die kunnen irriteren moeten vermijd worden, en daar kijkt Attitude als één van de weinige merken na. 

      Als eerste was je je baby met bijvoorbeeld de Attitude 2 in 1 Shampoo/Bodywash Parfumvrij of de Baby Leaves 2in1 Shampoo/Bodywash Peer & Nectar. Ze bevatten alleen 100% veilige ingrediënten die zacht zijn voor de babyhuid, en de babyhuid alleen maar ondersteunen. 
      Om een droge babyhuid te ondersteunen is het van belang dat je het natuurlijke proces verder ondersteunt en daarbij is het gebruik van een zeer ondersteunde bodylotion belangrijk. Let wel, een bodylotion die op geen mogelijke manier irriterende of gevaarlijke ingrediënten bevat. Even voor de duidelijkheid, de geur van peer en nectar is volledig natuurlijk. Ook zijn er geen chemische stoffen gebruikt om de geur te onttrekken. Uiteraard is er altijd de geurvrije variant :) 

      Vervolgens gebruik je de Baby Leaves Bodylotion Peer Nectarom de tere en droge huid van je baby in te smeren en te masseren. De bodylotion trekt snel in, hierdoor heeft het een snelle, verzachtende werking op je baby. 

      Vervolgens kan je voor de extreem droge plekken de Nanoil Zoete Amandelolie gebruiken. Deze pure olie is koudgeperst, ongeraffineerd en 100% biologisch. Deze olie is een zeer zachte olie die juist geschikt zijn voor babies en zwangere dames :)

      Als extra kan je altijd de Naïf Milky Bath Oil ook tijdens het wassen van je baby kan gebruiken, als je hem of haar in badje doet. Dit zorgt voor een extra beschermlaagje voor de droge huid van je baby. De baby olie trekt goed in de huid en laat geen vettige laag achter. Door een geweldige mix van natuurlijke voedende oliën maakt de olie de baby huid heerlijk zacht en soepel.

       

      Waar moet ik opletten bij het aanschaffen van de juiste babyolie?

      Heeft jou kindje last van een droge huid of exceem? Dan moet je goed op de volgende ingrediënten letten. Baby's zijn namelijk heel kwetsbaar. Hierdoor moet je een aantal ingrediënten vermijden om zo een droge huid of exceem te voorkomen. Het belangrijkste is dat je kiest voor producten op natuurlijke basis. Vermijd dus producten met veel ingrediënten en onnodige stoffen, zoals:

      • Een hoog gehalte parfum (die ervoor zorgen dat het babyhuidje geïrriteerd raakt)
      • Parabenen
      • Minerale oliën, zoals paraffine (paraffinum liquidum) en vaseline (petrolatum)
      • Agressieve alcoholen (alcohol denat., SD alcohol, ethanol, methanol, ethyl alcohol en isopropyl alcohol).

      De Naïf Soothing Baby Oil is perfect voor het babyhuidje. De babyolie is geschikt voor ieder huidtype, bevat allergeenvrije parfum en alleen natuurlijke ingrediënten en bevat juist geen schadelijke ingrediënten zoals parabenen, siliconen, sulfaten, etc. De olie hydrateert en versterkt de huid en laat geen vettige laag achter.

      Ook pure oliën zoals de Oliën van Nanoil zijn absoluut aan te raden, zoals de Sweet Almond Oil en de Avocado Oil

       

      Waar moet ik opletten bij het aanschaffen van de ideale bodywash en shampoo voor een droge babyhuid?

      Als een baby last heeft van een droge babyhuid is het belangrijk om te kiezen voor een neutrale bodywash en shampoo zonder toegevoegde geur- en kleurstoffen. Maar ook het het volledig vrij zijn van kankerwerkende stoffen en hormoonverstoorders. Bodywash en shampoo zijn natuurlijk bedoeld om het lichaam en het haar van de baby schoon te maken, maar het is zeker niet altijd goed voor de huid van de baby om dat te gebruiken. Het is verstandig om een bodywash te kopen met olie erin of om in bad badolie te gebruiken. Olie tast het beschermlaagje op de huid veel minder aan waardoor de huid minder snel uitdroogt. Nog iets waar je op kunt letten is of het product getest is op de gevoelige huid en of er geen parfum in de producten zit. 

      Voor een natuurlijke babyshampoo raden wij de Attitude 2 in 1 Shampoo/Bodywash Parfumvrij aan. Deze is voedend en bevatten geen irriterende of schadelijke ingrediënten. Eerder in deze blog hebben de de  Baby Leaves 2in1 Shampoo/Bodywash Peer & Nectar aangeraden, een fijne, verzorgende wash-gel voor het huidje van je kind. 

       

      Welke ingrediënten moeten ik vermijden als ik huidverzorgingsproducten wil aanschaffen voor de droge huid van mijn baby? 

      Een paar ingrediënten moet je zeker vermijden voor baby's met een droge huid, dit zijn ze:

      • Parfum
      • Synthetische conserveringsmiddelen
      • Talkpoeder
      • Parabenen
      • Kleurstoffen en geurstoffen
      • Toegevoegde stoffen
      • MIT etc.

       

      Welke ingrediënten zijn onmisbaar in skincare voor kinderen?

      Een paar ingrediënten zijn natuurlijk onmisbaar voor de droge huid van de baby. Met de skincare van de baby is het belangrijk om te kijken welke ingrediënten het product bevat. Zo is UV-bescherming erg belangrijk, vooral in de zomer. Doordat de huid van de baby nog zo dun is verbrand de huid heel snel, daarom is UV-bescherming zeker nodig. Daarnaast moet de skincare veel natuurlijke ingrediënten bevatten, die de huid goed verzorgen en hydrateren. Ingrediënten als amandelolie, avocado-olie, zonnebloemolie of katoenolie, die op een natuurlijke wijze zijn gewonnen.

       

      Welke babyproducten gebruik ik wanneer? 

      Voor de droge huid van de baby kun je naast de die je normaal gebruikt bij het wassen, ook een beetje babyolie toevoegen aan het badje. De olie is lekker om in bad te doen maar ook om de baby na het badderen mee in te smeren. Na het badderen kun je de baby insmeren met een hydraterende bodylotion. De bodylotion maakt het huidje van je baby heerlijk zacht en verzorgt de huid ook. Voor extra hydratatie bij een extreem droog huidje kun je de babyolie ook gebruiken voor een babymassage, om de voedende oliën goed in het huidje te wrijven en op te laten nemen. 

       

      Is er ook vegan skincare voor baby’s?

      Jazeker! Naast vegan haircare is er ook vegan skincare voor baby’s. Zo zijn skincare-producten van Naïf 100% vegan. Maar wat zijn vegan producten eigenlijk? En waarom is dit zo goed voor de huid? Als het product vegan is, betekent dit dat het product vrij is van dierlijke ingrediënten. Het is goed voor de huid, want sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor zuivelproducten en kunnen hier een allergische reactie van krijgen. Ook is het natuurlijk een win-win voor vegetariërs en veganisten die graag vegan producten willen gebruiken voor huid en haar. En het leuke, goede nieuws is: alle producten van Attitude zijn vegan!

       

      25 tips voor een droge babyhuid:

      Dan is het nu tijd voor 25 tips bij een droge babyhuid:

      Tip 1 - Was je baby niet te vaak. 3x per week is meer dan genoeg

      Tip 2 - Was je baby met lauwwarm water. Dit is beschermt het natuurlijke vetlaagje op de babyhuid.

      Tip 3 - Laat je baby niet langer dan 10 minuten badderen. Hoe langer je baby in het water zit, hoe kwetsbaarder de huid word.

      Tip 4 - Vergeet tijdens het wassen niet tussen de huidplooien en tussen de vingertjes/teentjes te wassen. Het is belangrijk dat je niks vergeet, anders kan het daar eventueel gaan irriteren.

      Tip 5 - Gebruik de juiste verzorgingsproducten tijdens en na het wassen. Gebruik producten die zo natuurlijk mogelijk zij, sommige ingrediënten kunnen schadelijk zijn voor de babyhuid.

      Tip 6 - Gebruik tijdens het wassen olie (was olie). Dit beperkt het droog worden van de babyhuid tijdens het badderen.

      Tip 7 - Als je baby al een droge huid heeft, kun je beter de huid droog deppen in plaats van ruw afdrogen met een handdoek.

      Tip 8 - Maak tijdens het afdrogen tussen de huidplooien alles goed droog.

      Tip 9 - Hydrateer de huid met de juiste voedende verzorgingsproducten

      Tip 10 - Naar buiten? Pak je baby goed in! De wind en kou kan er voor zorgen dat de huid schraal word, daarom is het belangrijk dat je je baby goed inpakt.

      Tip 11 - Als je baby een droge huid heeft, kun je chloor en zeezout beter vermijden, maar als je kindje wel heeft gezwommen in chloor of zeezout is het belangrijk dat je je baby daarna goed afspoelt.

      Tip 12 - Bij een droge huid komt jeuk. Om te voorkomen dat je baby zichzelf open krabt is het belangrijk dat je de nageltjes goed knipt.

      Tip 13 - Als het krabben echt niet stopt, kun je je baby krabhandschoentjes aan doen. 

      Tip 14 - Airco en verwarming maken de lucht droog, probeer beide minder te aan te zetten. En ventileer de babykamer goed.

      Tip 15 - Vermijd kleding met ruwe vezels, bijvoorbeeld wol. Ruwe vezels kunnen schuren en de huid irriteren

      Tip 16 - UV-stralen drogen de huid uit, zorg er dus voor dat je je baby goed insmeert als je in de zon gaat. Het beste is om je kindje dan ook een hoedje op te doen tegen de zon.

      Tip 17 - Een baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed sturen. Kleed je baby niet te dik aan en leg je baby niet dichtbij een warmtebron.

      Tip 18 - Gebruik geen wasverzachter voor het wassen van babyspullen. In wasverzachter kunnen irriterende ingrediënten zitten (overigens zijn er wel speciale wasverzachters voor baby’s)

      Tip 19 - Strijk de kleding zo heet mogelijk, zo dood je een groot deel van de bacteriën die op de kleding zit.

      Tip 20 - Verschoon je baby extra vaak, om luieruitslag te voorkomen.

      Tip 21 - Maak de billetjes na het verschonen goed schoon (geen irriterende babydoekjes), om luieruitslag te voorkomen.

      Tip 22 - Laat je baby een paar minuten zonder luier liggen, in zijn of haar blote billetjes. Zo kan de huid goed drogen.

      Tip 23 - Smeer de billetjes na het verschonen in met een hydraterende zalf.

      Tip 24 - Gaat de luieruitslag niet over? Dan kun je bij de dokter medicinale producten krijgen tegen luieruitslag.

      Tip 25 - Maak gebruik van hydrofiele luiers, deze nemen meer vocht op dan een handdoek. Hiermee voorkom je dat de baby-billetjes vochtig blijven en gaan irriteren.

      News & updates

      Recente artikelen

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »