• Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Madeleine - Woensdag 25 Januari 2019

   Zeg maar dag tegen vet haar met deze 10 tips!

   Tips & Tricks voor een frisse en gezonde look, bye bye vet haar! 

   Iedereen heeft er wel last van. Dit kan structureel zijn, maar het kan ook opeens uit het ‘niets’ komen. De oorzaken van vet haar liggen vaak meer voor de hand dan jezelf denkt. Net als de oplossingen. 

   Vet haar brengt niet het beste in je naar boven qua looks. Het kan er onverzorgd uitzien en een aparte geur hebben. Dit heeft natuurlijke wel degelijk invloed op hoe je je voelt. Het kan zijn dat je je wat minder zelfverzekerd voelt of dat je je eraan irriteert. 

   Gelukkig zijn er voor de meeste haarproblemen oplossingen. Wij willen je daarmee een handje op weg helpen met dit artikel over hoe je vet haar het beste kan aanpakken. Wat zijn de oorzaken? En wat zijn de oplossingen? Natuurlijk is elk haartype en lichaam anders, dus wij kunnen niet garanderen dat je bij een keer van het behandelen van het haar resultaat ziet. Je weet wat ze zeggen: de aanhouder wint. 

   Dit artikel geeft jou inspiratie en 10 handige tips om vet haar te bestrijden! 

   Hoe ontstaat vet haar eigenlijk? 

   Vet haar ontstaat door een overtollige talgproductie door de hoofdhuid. De talgklieren maken te veel talg aan. Dit zorgt ervoor dat je haar vet wordt en het veroorzaakt ook vette roos. Die talgklieren zitten er gelukkig niet voor niks. Het talg dat ze uitscheiden zorgt ervoor dat je haar soepel en gezond blijft. Het beschermt het lichaam tegen bacteriën, schimmels en infecties. Het is dus van groot belang dat dit proces in balans is. Het is ook een natuurlijk proces, dus je hebt er zelf niet veel invloed op. Wel kan je zelf bepalen hoe ver je het laat gaan en hoe je dit voor je gevoel wat kan verminderen. 

   Wat is de oorzaak van vet haar precies?

   Hierboven wordt het ontstaan van vet haar al uitgelegd. Het heeft dus te maken met je talgproductie op je hoofdhuid. Natuurlijk het je lichamelijke balans hier invloed op. De oorzaak van overtollig talgproductie kan komen door een aantal belangrijke factoren in je leven die invloed hebben op je lichamelijke balans. 

   We hebben een aantal oorzaken voor jou op een rijtje gezet: 

   • Je hebt stress 
   • Het is erfelijk 
   • Je zit in je menstruatie cyclus 
   • Je zit in de overgang 
   • Zwangerschap 
   • Puberteit 
   • Ongezond eten 
   • Temperatuurverschillen 
   • Geen goede shampoo en verzorging (te weinig of te veel wassen met onjuiste haarproducten)

   Zoals je al leest bij de oorzaken hierboven, lees je dat het vooral met fasen te maken heeft dat je hormonen veranderen. Stress, menstruatie, overgang, zwangerschap en puberteit zijn vooral hormonaal. Hier is veel minder aan te doen dan aan bijvoorbeeld je haar winterproof maken om zo de temperatuurverschillen te tackelen. Het is ook belangrijk om je hoofdhuid zo min mogelijk te stimuleren. Masseren tijdens het wassen is lekker, maar dit zorgt ervoor dat je talgproductie omhoog gaat. 

   En dan heb je nog hormonale schommelingen. Bij hormonale schommelingen, die ervoor zorgen dat je haar vetter wordt kan je wel reduceren, maar niet volledig uitsluiten. Natuurlijk hebben wij wel een aantal handige tips & tricks om jou op weg te helpen bij het verminderen van een vette hoofdhuid. 
   Hierbij 10 handige en makkelijke tips om je vette haren te verminderen!

    

   1. Helpt minder vaak je haar wassen tegen vet haar? 

   Als je elke dag je hoofdhuid te veel stimuleert en reinigt, gaan je talgklieren overuren maken. Door de prikkels die jij ze geeft (masseren en reinigen) krijgen ze seintjes door dat ze moeten gaan produceren. Dat betekent voor jou: je haar wordt steeds vetter en met een beetje pech dan gaat je hoofdhuid nog jeuken ook. Je raakt dan in een vicieuze cirkel. Om dit tegen te gaan, probeer je haar minder te wassen. 

   Het beste is dus om te gaan proberen of je je haar 2 tot 3 keer in de week kan wassen. Dit is een van de beste manieren om vet haar te tackelen. Door je haar minder vaak te wassen, wordt je haar in het begin best wel vet. Je kan dit natuurlijk voorzichtig afbouwen, begin bijvoorbeeld met om de dag te wassen. Als het kan gebruik dan ook geen droogshampoo, een hoed of prachtig doekje kan ook heel mooi zijn. Houdt even vol dan! En dan ga je snel merken dat je haar op ten duur steeds minder snel en minder vet wordt. 

   2. Helpt het om je vette haren met een lagere temperatuur te wassen tegen vet haar?

   Een andere prikkel die ervoor zorgt dat de talgproductie vermeerderd is een hoge temperatuur. Je merkt waarschijnlijk wel dat je in de zomer vetter haar hebt en in de winter juist wat droger. 

   Douche dus met een lagere temperatuur om de talgproductie op je hoofdhuid te verminderen. Dit is een handige tip die niet te veel inspanning vereist. Wel even op je tandjes bijten natuurlijk als je normaal van heet douchen houdt! 

   3. Worden je vette haren minder vet als je je shampoo en conditioner extra goed uit te wast?

   Het is belangrijk dat je altijd goed je shampoo en conditioner uitspoelt. Het restjes die op je hoofdhuid achterblijven zorgen niet per se voor een vettere hoofdhuid, maar je haar ziet er wel een stuk vetter uit. Het oogt sneller vet, waardoor je je eraan gaat irriteren. Dit zorgt er weer voor je dat je er vaker aan gaat zitten waardoor je haar wel degelijk vet wordt. Dus spoel goed uit! Ook in verband met de resten die stylingsproducten achterlaten. Dit zorgt er namelijk wel voor dat je haar vetter wordt. Hierover meer bij tip 5! 

   4. Gaat minder borstelen vet haar tegen?

   Het is een ochtend ritueel. Als je je klaar maakt haal je even je borstel door je haar. Of je hebt standaard een borstel in je tas. Even lekker je haar borstelen. Wil je minder vet haar? Dan moet je daarmee stoppen. Niet leuk, niet fijn. Wel beter voor het proces om minder vet haar te creëren. Door het borstelen wordt de talgproductie gestimuleerd. Voor je hoofdhuid voelt borstelen hetzelfde als masseren. Ook verspreid je oliën met borstelen over je haar. Dit veroorzaakt ook vet haar. Wil je toch wel graag je haar regelmatig kammen? Begin dan met kammen vanaf de oorlengte. Vooral de punten. Probeer je hoofdhuid dus over te slaan. 

   5. Helpt het minderen van gebruik van stylingsproducten om vette haren te minderen? 

   Ja, je leest het goed. Zo min mogelijk stylingsproducten. Van gels, wax, crèmes, pasta’s tot sprays: beperk het gebruik. Deze producten maken niet per definitie je haar vetter, maar deze zorgen er wel voor dat je vaker je haar moet wassen. Een droogshampoo kan voor jou een tijdelijke oplossing zijn, maar je veroorzaakt dan alleen maar meer resten van stylingsproducten. Dit geeft het gevoel dat je haar vies en vet is. Dan wil je het weer wassen. Zo blijf je bezig, want dan gaat je goede voornemen van 2 tot 3 keer wassen in de week gelijk de prullenbak in. Dat zou zonde zijn.

   6. Helpt het om mijn haren vaker vast te dragen zoals knotjes, een mooie staart of een vlecht om mijn vette haren te minderen?

   Als je je haar los draagt, dan ben je sneller geneigd om aan je haar te gaan zitten. Even lekker met je handen door je haar of met een plukje spelen. Hierdoor wordt wederom de hoofdhuid geprikkeld. Het gevolg: de talgproductie gaat omhoog. Je haar wordt dan weer vet. Doordat je ermee speelt wordt het vet verspreidt over je haar. Alsnog heb je aan het eind van de dag een vettere coupe dan waarmee je begon. Dus tip 6: draag je haar vast. Ook als je lekker in bed ligt tijdens het slapen. De wrijving met de hoofdhuid wordt daardoor minder. En natuurlijk met je kussensloop. Hierdoor blijft de talgproductie in evenwicht. Heb je geen inspiratie of weet jij niet goed wat het beste bij jou past? Kijk dan eens op YouTube of op een beauty blog. Hier staan leuke video’s en tips over hoe jij je haar mooi en passend kan opsteken. Zo wordt je haar minder vet en loop je er nog eens mooi bij ook! Twee vliegen in een klap! 

   7. Helpt het om minder met je vingers in je haren te zitten tegen vet haar? 

   Helaas. Het heerlijke gefrunnik, gefriemel en masseren geeft je hoofdhuid prikkels om de talgproductie op te voeren. Resultaat: vet haar. Probeer zo min mogelijk met je handen door je haar te gaan. Vooral bij lang haar of haar met een pony/lok. Als je haar voor je gezicht komt is het eerste wat je doet je haar uit je gezicht halen. Meestal pak je de pluk zo vast dat je gelijk je hand door je haar haalt. Je handen zijn redelijk vet vergeleken met je hoofdhuid. Dit maakt je haar dus dubbel zo vet: je handen zijn vet en door de prikkels wordt de talgproductie op high speed gezet. 

   Wil je toch je mooie lok of pony behouden? Gebruik dan een haarlak met een strong hold zodat deze goed blijft zitten. 

   Hieronder hebben wij een paar mogelijkheden voor jou geselecteerd die het beste daarbij passen: 

   1. Biosilk Volumizing Therapy Hairspray
   2. Fudge Skyscraper Extra
   3. Schwarzkopf Osis+ Freeze Hairspray
   4. Goldwell StyleSign Big Finish Volume Hairspray 
   5. Wella SP Styling Perfect Hold Finishingspray
   6. CHI Luxury Black Seed Oil Flexible Hold Hairspray
   7. Keune Fix Society Extra Forte

   8. Helpt het om de juiste shampoo en conditioner voor mijn haren te gebruiken bij het verminderen van vet haar?

   Heb je wel de juiste shampoo en conditioner die bij jou haar past? Kijk altijd even goed naar de shampoo en conditioner die je gebruikt. Twijfel je over je shampoo of conditioner? Neem gerust even een kijkje bij onze shampoo en conditioner categorie. Daar kan je selecteren wat bij jou haartype past. Heb je krullen? Dan kan je dat aanvinken en krijg jij passende shampoo’s en conditioners die bij jou haartype passen. 

   Wat ook een ingang biedt, is de nieuwe trend van dit moment: sulfaat - en parabeen vrije shampoos en conditioners. Dit reinigt je hoofdhuid wat milder, waardoor je haar meer op eigen krachten komt. Hierover kan je meer lezen in onze blog: Alles wat je moet weten over sulfaten! 

   Ook inspelend op een nieuwe trend is Maria Nila. Dit is een merk dat 100% vegan en cruelty free is. Deze producten bevatten alleen maar natuurlijke producten. Ze brengen je hoofdhuid weer in balans. Hier vind je er meer over: Maria Nila 

   9. Gaat het regelmatig verwisselen van een kussensloop vet haar tegen?

   Het klinkt heel simpel. En dat is het ook. Een klein detail dat een grote verandering te weeg kan brengen: regelmatig je kussensloop even verschonen. Klein wasje van 30 minuutjes en je hebt de friste kussensloop wat je kan bedenken. waarom? Omdat je de hele nacht lekker ligt te woelen komt het talg (dus het vet), resten van stylingsproducten en je shampoos /conditioners van je hoofdhuid in je kussensloop terecht. Daarom is het belangrijk deze met enige regelmaat schoon te maken.

   10. Helpt het om regelmatig droogshampoo te gebruiken om vette haren tegen te gaan?

   Droogshampoos helpen ook met het uitstellen van de wasbeurten. Heb je het gevoel dat je haar vies/vet is of dat het vet oogt? Dan heb je altijd de oplossing: droogshampoo. Deze geeft je een verfrissend gevoel en je haar oogt een stuk minder vet. Je voelt je dan niet alleen prettiger maar ook stel je het wassen nog een dag uit. Dit betekent dat je op termijn een stuk minder vet haar hebt. Natuurlijk is ieder haartype en hoofdhuid anders. Wil je meer informatie over droogshampoo, dan verwijzen we je graag door naar de pagina Droogshampoo.

   Daarom hebben wij een kleine selectie gemaakt van droogshampoos die voor jou gegarandeerd een verschil maken. 

   Bij deze de top 7 beste droogshampoos:

   1. Wella EIMI Dry Me
   2. Schwarzkopf Osis+ Texture Refresh Dust
   3. TIGI Bed Head Oh Bee Hive Matte Dry Shampoo
   4. Affinage Revive Me Dry Shampoo
   5. Maria Nila Style & Finish Dry Shampoo
   6. CHI Miss Universe Style Illuminate Restage Dry Shampoo
   7. Biosilk Silk Therapy Dry Clean Shampoo

    

   Droogshampoo to go (zelfs in je handbagage in het vliegtuig): 

   1.  Maria Nila Style & Finish Dry Shampoo

   3.  Schwarzkopf Osis+ BOHO Rebel Dark

   4.  Schwarzkopf Osis+ Boho Rebel Brunette

    

    

   11 - Heeft een natuurlijke shampoo effect op mijn vette haren?

   Een zeer belangrijk tip, die we als extra geven! Switchen van je huidige shampoo naar een natuurlijke shampoo die volledig vrij is van schadelijke ingrediënten die effect hebben op je gezondheid. Niet alleen vrij van kankerverwekkende ingrediënten, maar ook vrij van hormoonverstoorders! Juist wat je niet wilt als je last hebt van vet haar! Wij hebben hieronder volledig schadelijk vrije shampoos op een rij voor je gezet die ook nog eens natuurlijk zijn! Wil je meer 

    

   En natuurlijk.. Met shampoos/conditioners en droogshampoos kan je een hoop oplossen. Ook met de kleine details zoals je borstel schoonmaken, je kussensloop verschonen en je haar niet te vaak borstelen kom je een heel eind. Wat alsnog een van de allerbelangrijkste punten is: GEDULD. Rome is niet in 1 dag gebouwd, zo ook het dat je haar ineens een stuk minder snel vet wordt. Zoals voor alles geldt: balans. Eet gezond, beweeg en zorg goed voor jezelf. De enigste die daar verandering in kan brengen ben jij! 

   News & updates

   Recente artikelen

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »