• Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Vrijdag 26 Januari 2021

      Alles wat je moet weten over gespleten haarpunten

      Je herkent het vast wel, de struggle die altijd weer terugkeert: gespleten haarpunten, verschrikkelijk! Misschien heb je er nu tijdens de lockdown extra veel last van, omdat onze geliefde kappers dicht zijn. Simpele dode punten zijn namelijk makkelijk te vermijden door ze gewoon frequent af te knippen. Nu dit er helaas nog even niet in zit, raden we aan om split ends te voorkomen door standaard je haar de juiste haarverzorging & liefde te geven. Tijd om zelf aan de slag te gaan! Nu roept misschien de vraag op: hoe behandel ik dan gespleten haarpunten? En waarom krijg ik eigenlijk gespleten puntjes? Om je op weg te helpen hebben we deze ultimate guide voor gespleten haarpunten gecreëerd. 

       

      Wat zijn gespleten haarpunten?

      Gespleten haarpunten komen voornamelijk voor aan het uiteinde van je haar, maar je lokken kunnen op meerdere plekken gespleten zijn. Het is vaak met het blote oog goed zichtbaar. Als een haartje twee keer (of meerdere keren) door midden is, heb je split ends. Bekijk dit overzicht maar eens:

      Credits foto: hebjehaarweer.nl

      Het is belangrijk dat je gespleten haarpunten niet negeert. Als je vroeg genoeg bent kun je er vanaf komen door de dode punten af te knippen, boven de 'split'. Gespleten haarpuntjes kunnen namelijk verder doorsplijten, en dan is je haartje al helemaal afgeschreven. Hierbij geldt natuurlijk ook: beter gespleten puntjes voorkomen dan herstellen. En dit is eigenlijk heel simpel. De key voor gezonde haarpunten is je haar de juiste verzorging geven met de juiste producten. Vaak geven gespleten haarpunten namelijk aan dat ze wat extra liefde en verzorging kunnen gebruiken. Of de lokken zijn simpelweg te ''oud'', je haarpunten zijn namelijk de ''oudste'' lokken van je haar. Maar verzorging is echt belangrijk, want hoe langer je je split ends negeert, hoe meer irritatie er staat. Better save than sorry!

       

      Hoe herken ik gespleten haarpunten?

      Gespleten haarpunten zijn niet alleen irritant en vervelend - het zegt echt iets over de conditie van je haar. Toch is het een veel voorkomende struggle en heeft bijna iedereen er last van. Daarom is het belangrijk dat je split ends kunt herkennen. Gespleten haarpunten komen dus voornamelijk voor in de punten (het uiteinde) van je haar. Maar kan ook voorkomen in de rest van je haren.

      Als eerst is het belangrijk dat je kijkt of je last hebt van gespleten haarpunten of van pluizig haar. Dit kan namelijk verwarrend zijn. Alleen hoeft pluizig haar niet perse te betekenen dat je haar beschadigd is, het zijn beide verschillende dingen, die een andere aanpak nodig hebben.

      Zijn je haarpunten/mid-lengtes onhandelbaar, knoperig en moeilijk uit te kammen, heb je waarschijnlijk gespleten haarpunten. Maar je kunt dit ook gemakkelijk zien met het blote oog. Het is dan ook belangrijk dat je dit regelmatig doet als je vermoed dat je gespleten haarpunten hebt. Hierboven hebben we een afbeelding toegevoegd hoe je gespleten haarpunten kunt herkennen. 

       

      Is er een verschil tussen gespleten haarpunten, droge punten en dode haarpuntjes?

      Wat betekent wat? Als eerste: ''dode haarpunten'' bestaan eigenlijk niet. Je haar (behalve haar dat zicht nog in de hoofdhuid bevindt) is namelijk al dood. Vaak word de term ''dode haarpunten'' gebruikt als een andere verwoording voor gespleten/ afgebroken haarpunten en droge haarpunten. Het ziet er namelijk ''dood'' uit.

      Daarnaast is er een groot verschil tussen gespleten haarpunten en droge haarpunten. Gespleten haarpunten zijn gespleten en dat kun je niet (letterlijk) terugdraaien, wel verzorgen, verminderen, voorkomen en handelbaar maken of knippen. Droge haarpunten kun je eenvoudig verhelpen, door je haarpunten extra hydratatie en voeding te geven. Bij droge haarpunten hoeven ook geen split ends voor te komen. Hou er ook rekening mee dat je goed kijkt of je gespleten haarpunten hebt of simpelweg pluizig haar. Pluizig haar heeft namelijk een andere aanpak nodig dan gespleten haarpunten!

       

      Waar krijg ik gespleten haarpunten van?

      Ben jij benieuwd waar je gespleten haarpunten van krijgt, en wat daar je oorzaak van is? Dan hebben wij een aantal verschillende oorzaken hieronder op een rijtje gezet zodat jij daar beter op kan letten, en het kunt voorkomen:

      Gespleten punten door wrijving: Een haartje is opgebouwd uit allemaal schubben die van nature gesloten zijn, zo blijven je haren sterk en gezond. Je haren krijgen 'wrijving' op allerlei momenten, bijvoorbeeld bij het droogschrobben van nat haar of als je slaapt langs je kussen. Hierdoor worden op microniveau sommige haarschubben als het ware geforceerd opgetrokken. Hierdoor slijt het ene stukje haar over de andere, en heb je dus al een gespleten punt. Een kleine verandering brengt al veel voordelen - je zou bijvoorbeeld een hoge, losse knot kunnen dragen en je haren droogdeppen. 

      Gespleten punten door hitte: Hitte is een grote veroorzaker van gespleten puntjes. Wanneer je regelmatig hitte gebruikt op je haar met bijvoorbeeld een stijltang, krultang of föhn beschadigen je punten snel. Hitte heeft namelijk invloed op de vochtgehalte van je haren. Hitte verdampt vocht, dit gebeurt dus ook met de vocht in je haren. Het oppervlak van je haren droogt uit als je regelmatig hitte gebruikt, wordt je haar zwakker en droger met als gevolg dat de haarschubben beschadigen. Hierdoor ontstaan er scheuren in je haren - en heb je weer een gespleten haarpunt te pakken. Je haar beschadigt niet alleen door hitte van tools, maar ook door de hitte van de zon. 

      Gespleten punten door chemische middelen: Ook kun je je haar beschadigen door het gebruik van chemische middelen op je haar. Door de ammonia in de haarverf worden je haarpunten beschadigd. Als je je haar gaat verven gaan de haarschubben zich open zetten, zo gaat de kleur ook echt in je haar zitten. Alleen gebeurt dit vaak op een agressieve wijze waardoor haarschubben afbreken of dat er scheuren in ontstaan. Uiteindelijk ontstaan hier ook gespleten haarpuntjes door.

      Te vaak je haren wassen is ook een trigger dat ervoor zorgt dat je sneller gespleten haarpunten krijgt . Hoewel we vaak over hydratatie hebben van haren, zorgt water er ook voor dat je haren uitzetten door het vocht. Als je haren droog zijn worden je haren weer smaller, doordat haren steeds uitzetten en weer krimpen, vraagt dat veel van de elasticiteit van je haren. Op een gegeven moment kan een haartje gaan knippen. We hebben het dan nog niet eens over de natuurlijke oliën die je op je hoofdhuid hebt en in je haren, en de beschermende effect op je haren ervan. Je haren worden dus niet alleen gestript, maar ook zet het uit en krimpt het weer. Niet heel bevordelijk voor je haren natuurlijk. 

      Onjuiste hair care voor je haren, oftewel haarverzorging gebruiken die niet bestemt zijn voor je haren. Als je zeer droge haren hebt of zeer fijn haar en je gebruikt een agressieve shampoo die echt diep schoonmaakt voor vette haren, of iemand die zware pomade gebruikt.. is dit alles behalve bevordelijk voor je haarpuntjes. 

      Geen continuïteit in het knippen van je punten. Als je niet op regelmatige basis je haarpunten laat knippen, worden je haren alsmaar dunner en gaan de gespleten punten alsmaar verder splijten. Hierdoor kan je bijvoorbeeld niet voorbij een bepaalde lengte komen, heb je ongezond haar, slierten onderaan je haren en dus dode haarpunten 

       

      Hoe voorkom ik gespleten haarpunten?

      Niemand wil natuurlijk gespleten haarpunten, je wilt het beste voor je haar! Toch horen gespleten haarpunten er wel bij, maar je kunt het wel minimaliseren met deze tips:

      Tip 1 - Gebruik een heatprotector
      Zorg dat je een heatprotector gebruikt voordat je aan de slag gaat met hitte op je haar. Dit beschermt je haren tegen de hitte, waardoor beschadigingen worden voorkomen. 

      Tip 2 - Gezond en sterk haar is key
      Gezond en strek haar is sowieso de basis. Als je haar sterk is, slijt je haar ook een stuk minder snel en ontstaat er minder snel haarbreuk. Haarvitamines kunnen heel goed helpen om je haar gezonder en sterker te maken. 

      Tip 3 - Gebruik altijd een conditioner
      Zorg dat je altijd een conditioner gebruikt als je je haren gaat wassen. Een shampoo zet namelijk je haarschubben open om je haren te reinigen en ingrediënten op de kunnen nemen. Een conditioner sluit de haarschubben weer - en dat is wat je wilt voor sterke en gezonde haren! Wil je je haren een extra treat geven, gebruik daarna ook een leave-in conditioner. Een leave-in verzorgt en beschermt je haren de hele dag door. Zo komen er veel minder snel kleine scheurtjes in je haar.

      Tip 4 - Dep je haren droog 
      Als je je haar droog gaat maken zorg dan dat je je haar dept in plaats van wrijft. Als je te wild met een handdoek over je haren wrijft is er een grote kans dat je haarschubben inscheuren, en dat er daardoor dode punten ontstaan.

      Tip 5 - Gebruik elastiekjes zonder metalen stukje
      Zorg dat je haarelastiekjes gebruiken zonder een metalen stukje. Het metalen stukje in een elastiekje kan namelijk zorgen voor haarbeuk op de lengtes van je haren, en dat zou zonde zijn. Een scrunchie is daarom perfect voor je haar, en ziet er ook nog eens erg leuk uit! Liever iets minder groots? De elastiekjes van Invisibobble laten ook geen afdruk achter! 

      Tip 6 - Gebruik de föhn wisely
      Föhn je haren niet als het nog ontzettend nat is en gebruik ook voor een föhn een hittebeschermer. Als je haar nog heel nat is, is je haar extra kwetsbaar. Daarom is het verstandig om nog even te wachten totdat je haar handdoekdroog is, zodat je de schade beperkt. 

      Tip 7 - Kies de juiste handdoek

      Een normale handdoek is van kantoen en is vaak te stug/ruw voor je haren. Zeker als je haren fijn zijn en breekbaar. Het is dan raadzaam om een handdoek te kopen die speciaal ontwikkeld is voor haren, of gewoon een oud katoenen shirt of als je moeder bent en nog hydrofiele doeken hebt liggen, gebruik die! Scheelt ook weer een hoop geld ;)

      Tip 8 - Gebruik Olaplex 3

      Olaplex 3 is razend populair en dat is niet zomaar! Heel simpel gezegd is het één grote pleister die je haren weer aan elkaar plakken, oftewel zelfs kapotte haarschubben worden platgelegd waar het kan en worden weer kunstmatig gemaakt. De ingrediënten van Olaplex vervangen de stukjes haar die je niet hebt, of 'lijmt' gespleten haarpunten weer aan elkaar. 

      Door op deze dingen te letten, kun je gespleten haarpunten niet helemaal voorkomen maar wel minimaliseren. Door hierop te letten zul je zien dat je veel minder snel last krijgt van dode puntjes. 

      Tip 9 - Reconstructer Hair Care

      Naast haar treatment speciaal gericht op haarpunten, kan je ook haarverzorging gebruiken die je haren weer 'herstellen', oftewel reconstructie van je haren. Deze haarproducten bevatten vaak ook proteïne ingrediënten waar je haren vaak om schreeuwen. 

      Tip 10 - Verzorging haarpunten

      Haarpunten zijn eigenlijk een gevolg van haren die droog zijn en dus niet goed verzorgt. Dat is precies waarom je haren zo goed mogelijk moet verzorgen. Een goede haarmasker eens in de week is een absolute aanrader. Doe dit altijd na een shampoo en voor een conditioner, op deze manier gaat het haarmasker ook echt in je haarschacht zitten. Hierdoor zijn je haren veel langer beschermt. Ook kan je een pure en rauwe olie gebruiken zoals Argan Olie of Castor Oil die je haren ook laten groeien. 

       

       

      Hoe behandel ik gespleten haarpunten?

      Heb je gespleten haarpunten? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer van af. Je kan ze jammer genoeg niet helemaal meer herstellen, maar je kan ze wel extra goed verzorgen zodat je haarpunten niet nog verder splijten. We hadden al het treatmetn Olaplex 3 genoemd, maar er zijn nog een aantal haarverzorgingsproducten zich specifiek op de haarpunten richten, 

      Een haarserum is de perfecte oplossing om je dode haarpunten zo goed mogelijk te verzorgen. Een serum zorgt ervoor dat je gespleten haarpunten bij elkaar blijven. Doordat je gespleten haarpunten bij elkaar blijven voorkom je dat je haarpunten nog verder gaan splijten. Hieronder hebben we aantal serums op een rijtje gezet die je dode haarpunten optimaal verzorgen:

       

      Hoe versterk ik mijn haren?

      Wellicht dat je het vanaf nu direct volledig wilt aanpakken, je wilt dit niet weer zo erg in de toekomst. Daarom wil je het nu meteen goed doen en het natuurlijk goed wilt blijven doen. Daarom is het begin van een juiste haircare set het belangrijkste. De juiste shampoo en conditioner zorgen ervoor dat je haren goed ondersteunt worden en sterker worden. De shampoo van Olaplex en de conditioner ervan is een juiste stap. Verder is het van belang dat je gezond gaat eten. Dus niet meer uit pakjes etc. Maar een grote dosis gezonde vetten zoals echte roomboter, rauwe melk, vlees van de slager, vis, groente, noten en fruit. Al deze producten zitten bomvol nutriënten die effect hebben op je gehele lichaam, dus ook je haren! Je ziet zo vaak dat als iemand overstapt naar 'whole Foods' dat hun haren ook voller worden, langer en weer gaat glanzen. Daarnaast kan je gaan kijken naar supplementen die een dosis vitamines en mineralen bevatten zoals biotin, zink en vitamine C. Sporten heeft uiteraard ook effect op je lichaam, de doorbloeding en dus ook je haren!

      Als je met deze paar simpele tips bezig gaat, zul je effect gaan zien in je haren. Uiteraard niet alleen dat, want ook je huid en je hele energieleven zal veranderen! 

       

       

      Waar kan ik mijn vraag stellen over gespleten haarpunten?

      Heb je na het lezen van bovenstaande tips en tricks over haarpunten nog steeds een dringende vraag. Of is het zo dat je in een impasse bent? Dat is begrijpbaar, daarom is ons lieftallige team er! Ze helpen je graag verder zodat je gespleten haarpunten als sneeuw voor de zon verdwijnt. Je kan je vraag stellen via de [email protected], hier proberen wij zo snel mogelijk jouw vraag te beantwoorden. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar, hier zijn wij te bereiken binnen de kantooruren. Of volg ons op social media, voor leuke tips & tricks om je haren te verzorgen en te stylen! Uiteraard kan je ook gezellig langskomen bij ons afhaalpunt in Zwolle aan de Ossenkamp 2N.

      News & updates

      Recente artikelen

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »