• Incl.Excl.
    TAX
  • 0
    Sluiten

    Categories

    Filters
      Wednesday 27 April 2020

      Sport en haarverzorging: hoe dit wél samen kan!

      Strakke paardenstaarten, stug haar door zwembadwater of een halve bus haarlak in je haren. De eeuwige struggle van sporten en je haren verzorgen is real. Fit blijven is super belangrijk, dan blijven je haren op z’n gezondst! Maar die workout, met die strakke paardenstaart, tja… dat is natuurlijk niet al te best. En hoe irritant is het als je wel zin hebt om even een rondje te hardlopen, maar geen tijd of niet je haren wilt wassen? 

      Maak je geen zorgen, de hulptroepen zijn dichtbij. Tijd voor tips & tricks over sporten en haarverzorging! 

       

      Je haarroutine aanpassen

      Sporten gaat gepaard met, je raadt het al, zweet. Het hoort er nu eenmaal bij. Bij een flinke workout gaat jouw hoofdhuid ook zweten, met vochtig en vettig haar tot gevolg. Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten. Maar als jij een fanatiek sporter bent die op z’n minst drie keer per week staat te zweten, is dit wat lastiger. Het is namelijk niet goed om zo vaak je haren te reinigen. Maar je wilt toch graag je haren lekker schoon houden. Nogmaals, the struggle is real.

      Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om toch schone en lekker ruikende haren te krijgen, ook als jij fanatiek sporter bent. 

       

      Tip 1: Gebruik een milde shampoo

      Ben jij gewend om na elke workout gewoon je haren te wassen en wil je dit liever niet aanpassen?  Dan raden we je aan om in ieder geval een milde shampoo te gebruiken. Een milde shampoo is beter geschikt voor dagelijks gebruik, omdat hier minder ‘agressieve’ reinigers in zitten. Een reinigende shampoo ontdoet jouw haren van vuil, stylingsresten en oliën, maar bij teveel gebruik kan het je haren ook strippen van goede oliën waardoor je haren droog worden. In een milde shampoo zitten meestal geen sulfaten of parabenen. Je zou de milde shampoo en de ‘’normale’’ shampoo ook kunnen afwisselen met elkaar.

      Voor een milde shampoo raden we jou de Maria Nila-lijn aan. Deze producten zijn 100% veganistisch, vrij van schadelijke ingrediënten zoals sulfaten en parabenen, cruelty free en het beschermt jouw haarkleur. Ben jij een krullenbol die de CG-methode volgt? Bekijk dan eens de KeraCare Hydrating Detangling Sulfate-Free Shampoo, een heerlijk milde shampoo! Voor mannen raden we de Redken Brews Men’s Daily Shampoo aan, deze reinigt je haren op een milde wijze en droogt niet uit! 

       

      Tip 2: Planning is key

      Heb jij wel een haarroutine waarbij je maximaal 1-2x per week je haren wilt wassen, maar sport je vaker? Zodra je jouw weekplanning af hebt, kun je meteen starten aan de planning van jouw haarroutine. Kies er bijvoorbeeld voor om bij de minst heftige workout je haren alleen te wassen met water. Nog plannen na het sporten? Doe dan een co-wash. Co-wat? Dit betekent dat je alleen je haren wast met een conditioner (conditioner-wash). Doe alleen wat conditioner in je puntjes (niet op de hoofdhuid), om toch die lekkere geur te krijgen. Bij de zwaardere workouts kun je je haren wassen met shampoo en conditioner.

      Als krullebol kun je kiezen voor de Leave-In Conditioner van KeraCare. Deze is ook weer CG-proof. Of gebruik de KIS KeraGlide Detangler, we krijgen veel reacties dat deze heerlijk ruikt! Vind je het allemaal wel prima en was jij je haren alleen met water na het douchen? Je zou natuurlijk ook een verfrissende haarspray in je haren kunnen spuiten, bijvoorbeeld de L’Oréal SE Vitamino Color 10in1. Deze verzorgt je puntjes en ruikt ook heerlijk. Voor mannen raden we de Sebastian Smoother Conditioneraan, deze heeft een verkwikkende geur.

       

      Tip 3: Föhn je haren na het sporten

      Wat kan je (vettige) haren nou droger krijgen dan een haardroger? Pak de föhn erbij als je haren nog nat zijn van het zweet. Je haar zal dan wat minder vettig opdrogen. 

       

      Handige hairdo’s voor tijdens het sporten

      Je kunt natuurlijk meer doen om jouw haren zweet en vetvrij te houden tijdens het sporten. Of nouja… sneller handelbaar. Dat brengt ons bij tip 4 en 5:

       

      Tip 4: Dry Spray is je àllerbeste vriend

      Bij tip 5 gaan we een aantal hairdo’s omschrijven die geweldig zijn om te dragen tijdens en na je sportsessie. Bij deze kapsels is een droogshampoo een absolute must. Droogshampoo absorbeert namelijk vocht. Stel je hebt je haren in boxer-braids, vlecht of knotje gedaan voor het sporten, spuit dan vóóraf droogshampoo-spray in je haren. Hierdoor wordt tijdens het sporten al zweet geabsorbeerd, amazing right? Klaar met sporten? Dep je haren voorzichtig droog en spuit nogmaals droogshampoo in je haren. Sneller je haren fixen kan niet!    

      We hebben twee soorten droogshampoo-sprays voor je uitgezocht. Je zou bijvoorbeeld de Schwarzkopf BoHo Rebel Droogshampoo kunnen gebruiken. Deze droogshampoo heeft iets extra’s: je kunt de shampoo kiezen die perfect bij jouw haarkleur aansluit. Zo kun je kiezen uit Blond, Brunette en Dark. Ideaal toch? Je zou ook de L’Oréal After Dust Droogshampoo Spray kunnen gebruiken, deze verfrist je haren net zo goed!

      Let wel op, droogshampoo is niet het meest verzorgende product voor je haren. Het kan je haren namelijk wat droog maken. Gebruik het dus niet dagenlang achter elkaar en zorg dat je het goed afwisselt met een shampoo en conditioner :)

       

      Tip 5: Sportproof kapsels

      Om zweetverspreiding te voorkomen zijn sportproof kapsels een must. En je ziet er ook nog eens amazing uit! Een aantal ideeën op een rijtje:

      Knotje - Hoe hoger de knot, hoe beter! Hierdoor kan de droogshampoo gemakkelijk rondom de haarlijn aangebracht worden. En dit houdt jouw haarlengtes en -puntjes schoner omdat er geen zweet van je nek of schouders in komt. Win-win! 

      Boxer-braids - Met boxer-braids zijn je haren ingevlochten in twee vlechten. Dit ziet er supervet en sportief uit. En ook leuk om te blijven dragen na het sporten. Vlecht dus lekker strak, spuit na het sporten de droogshampoo in je haren en je kunt de braids blijven rocken.

      Paardenstaart - Een paardenstaart is net zo handig. Gebruik dan wel een elastiekje zonder metaal, dit metalen stukje beschadigt je haren. Om de voorkomen dat er toch geen zweet in je haarlengtes of puntjes gaan zitten, kun je je paardenstaart ook vlechten zodat ‘ie wat korter wordt.

      Vlecht - Een vlecht is natuurlijk altijd goed. Dit staat leuk, vlot, houdt je haren bij elkaar en kan lekker strak gevlochten worden. 

       

      Zweetvrij (droog) haar na het sporten

      Wil jij nog een stap verder gaan? Check dan dit stappenplan hoe jij zo zweetvrij mogelijk uit de strijd komt na het sporten. Eerst nog even een tip:

       

      Tip 6: Gebruik zweetbandjes

      Jup, back to how it used to be! Een zweetbandje om je hoofd absorbeert zweet waardoor er minder zweet in je haren terecht komt. Beter voorkomen dan… toch?

      1. Kies één van de kapsels die we hierboven genoemd hebben
      2. Spray wat droogshampoo in je haren, zodat dit alvast zijn werk kan doen tijdens het sporten
      3. Draag een zweetband voor absolute absorptie
      4. Klaar met sporten? Gebruik eventueel een föhn om je haren te drogen of dep je haren droog
      5. Spray weer droogshampoo in je haren en that’s it!

       

      Haarverzorging vs. Stylingproducten

      Niet bij elke sport kun je zomaar voor de boxer-braids of een vlecht kiezen. Bij turnen bijvoorbeeld worden de mooiste kapsels gecreëerd. Of een strakke knot voor onder de cap tijdens paardrijden. Dit moet natuurlijk ontzettend goed blijven zitten allemaal. We hebben de sterkste stylingproducten op een rijtje gezet:

      Haarspray - Je haren moeten goed in model blijven zitten en een haarspray moet daar goed tegen opgebotst zijn! We hebben een tweetal haarspray’s uitgekozen met een mega sterke hold, die jouw haren ongetwijfeld in model laten! Zo is de L’Oréal Infinium Pure 6 Extra Strong Haarspray een uitstekende keuze, deze geeft onmiddellijke hold, laat een briljante glans achter en heeft geen stijf effect. Als Curly Girl raden we je de REF Extreme Spray 525aan, deze extreme hold spray is 100% vegan en vrij van parabenen en siliconen, er zit wel quinoa-proteïne in. Voor de mannen raden wij de Fudge Membrane Gas aan, deze heeft een hoge fixatiefactor en heeft een heerlijke unisex-geur. 

      Mousse - Breng jij je haren altijd in model met een mousse? Dan zou je deze eens kunnen proberen: Indola Setting Strong Mousse. Deze mousse zorgt voor een sterke en langdurige versteviging. Als Curly Girl zou je de Moroccanoil Curl Control Mousse kunnen gebruiken, voor goede versteviging en een zachte, natuurlijke uitstraling!

      Gel - Een gel kan natuurlijk niet achterblijven. Ga voor de Schwarzkopf Osis+ Rock Hard Strong Glue voor een extreme fixatie en maximale hold. Als Curly Girl kun jij een strakke hairdo’ creëren met de Coconut & Monoi Edge Control Glaze. Voor de mannen onder ons zou je de Schwarzkopf Strong Hold Gelkunnen gebruiken, deze heeft een extreme holdfactor en houdt jouw kapsel de hele dag in model.

      Natuurlijk moet je deze producten ook weer uit je haren krijgen. Dit brengt ons op de volgende tip:

       

      Tip 7: Gebruik de juiste haarverzoringsproducten

      Je wilt deze stylingproducten natuurlijk ook weer uit je haren krijgen en ’s avonds lekker fris weer in bed duiken. We hebben een aantal leuke en goede producten voor je uitgezocht:

      MannenMannen die bijvoorbeeld vaak een gel gebruiken zijn het wel gewend, je hebt een goede shampoo nodig om deze stylingresten uit je haren te wassen. Voor de mannen raden wij de TIGI Clean Up Daily Shampooaan. Bij een shampoo gaan je haarschubben open staan om het product zo goed mogelijk op te nemen. Gebruik dus altijd een conditioner, om de haarschubben weer te sluiten. Dit voorkomt pluis en zo beschadigen jouw haren minder snel! Gebruik dus na de TIGI Shampoo de TIGI Clean Up Conditioner. Voor hardnekkig vuil en vettigheid raden we de Reuzel Scrub Shampooaan, vooral gericht top vettige haren. 

      For the ladiesRedken Diamond Oil ontdoet jouw haren van stylingresten op een milde manier. Gebruik eerst de Redken Diamond Oil Shampoo om alle onzuiverheden uit je haren te wassen. Zoals we net al bij de mannen hebben uitgelegd, gebruik altijd een conditioner na de shampoo. In dit geval de Redken Diamond Oil Conditioner. We hebben nog iets extra's uitgezocht: een scrub voor je haren, hoe leuk! Het gaat om de Redken Diamond Oil Scrub. Gebruik deze maximaal twee keer per week voordat je de shampoo en conditioner gebruikt. De scrub verwijdert onzuiverheden en hiermee de doffe laag van je haren. Daarnaast krijgt je haren een prachtige glans en voelt het lekker zacht aan! 

      Voor de Curly Girlszijn build-ups natuurlijk al helemaal niet wat je wilt! Je wilt je haar zo natuurlijk mogelijk houden en alleen de nodige voedende ingrediënten gebruiken. Als shampoo zou je de KeraCare 1st Lather Shampoo kunnen gebruiken. Deze is CG-proof en is een diepreinigende shampoo die effectief vuil en resten van stylingproducten uit je haren wast. Gebruik daarna een lekkere Leave-In Conditioner. Het maakt je haren lekker zacht en herstelt beschadigde haren. KeraCare heeft ook een Co-Wash, dit is een sulfaatvrije reinigende conditioner die je haar zacht en glanzend maakt je haren diep reinigt zonder de natuurlijke vocht te verwijderen.

       

      Haarverzorging vs. Externe invloeden

      Het zijn niet alleen stylingsproducten waarmee je haren te maken kan krijgen tijdens het sporten. Chloor, zeezoutwater en/of buiten sporten kunnen net zo goed een aanslag zijn op je haren! Wij gaan je uitleggen hoe jij je haren lekker gezond kunt houden in deze omstandigheden:

       

      Haren vs. Chloor

      Zwemmen is superleuk, gezond en een gave sport! Als je af en toe een frisse duik neemt, zal chloor niet veel effect hebben op je haren. Maar als je fanatiek sporter bent die regelmatig in het water te vinden is, kan chloor je haar beschadigen. Chloor verwijdert namelijk natuurlijke oliën uit je haren, met als gevolg poreus en breekbaar haar. Een droge hoofdhuid, droog en ruw haar zijn dan ook waarschijnlijk bekende 'kwaaltjes' als je veel zwemt. En dan hebben we het nog niet over de groenige kleur die blondines krijgen. Tijd voor wat tips en tricks!

      • Spoelen, spoelen, spoelen. Je haar is net een spons en neemt al gauw vocht op. Zorg dat je je haren eerst spoelt met kraanwater. Omdat er al schoon water in je haren zit, zal je haar minder gauw chloor opnemen.
      • Breng conditioner aan in je haren vóórdat je gaat zwemmen (in vochtig haar). Dit hydrateert je haren en sluit je haarschubben waardoor je haren minder chloorwater opneemt. Kies bijvoorbeeld voor deze leave-in: Kis KeraShield Leave-in. Deze leave-in is gefocust om je haarschubben te sluiten en je haren hierdoor goed te beschermen. Voor gekleurd haar kun je de Schwarzkopf Bonacure Color Freeze Conditionergebruiken. Deze 'bevriest' de kleurpigmenten diep in de haarstructuren. Doe dit wel als je geen badmuts gebruikt, want deze kan afglijden.
      • Over badmutsen gesproken... misschien niet zo sexy, maar wel ontzettend effectief!
      • Spoel je haren direct na het zwemmen goed uit met schoon water en breng weer conditioner aan. De conditioner voorziet jouw haren van natuurlijke oliën en vocht. 
      • Houdt je haar uit het water met een hoge knot.

      Voeding en hydratatie is dus superbelangrijk voor je haren als deze veel in contact komen met chloor. Ons team raadt de Redken Nature + Science All Soft Set aan, dit bestaat uit een shampoo en conditioner. Wij zijn helemaal fan van deze set: hij hydrateert je haren, is vrij van sulfaten, parabenen en siliconen, is ideaal voor droog/broos haar, is vegan en verzacht je haren intens. Gekleurde haren hebben een speciale verzorging nodig, gebruik dan de Redken Nature + Science Color Extend Set. Dit is een zachte, niet-strippende formule die je haren beschermt tegen kleurvervaging. Voor de mannen raden we de American Crew Daily Moisturizing Shampoo en Conditioner aan voor een goede hydratatie, elasticiteit en een mooie glans. Deze shampoo en conditioner verbetert het vochtbalans en maakt je haren sterker. 

        

      Haren vs. Zeezoutwater

      Wat kunnen we genieten van de wavy beach-looks gecreëerd door zeezout. Er zit helaas één nadeeltje aan: zeezout droogt je haren uit. Hierdoor worden je haren poreus en breekt het sneller af. Olie is dé oplossing voor droog haar. De Maria Nila True Soft Argan Oil is werkelijk per-fect. Deze olie is zeer geschikt voor droog en poreus haar, het zorgt ervoor dat je haren sterker wordt en laat zelfs het meest droge haar weer glanzen. Gebruik de andere producten van Maria Nila om je haren te reinigen (shampoo en conditioner) of kies één van de producten hierboven genoemd (bij haren vs. chloor). Als Curly Girl zou je een voedend masker kunnen gebruiken, bijvoorbeeld de KeraCare Deep Moisturizing Masque. Dit masker richt zich vooral op droge krullen en beschadigd haar. Het voedt je haren intens, herstelt droog haar en voorkomt haarbreuk. Een heerlijk masker om te gebruiken na een dag op zee! 

      Bovendien helpen de tips die genoemd zijn tegen chloor, ook tegen het effect van zeewater. 

       

      Haren vs. Buiten sporten

      Een groot deel van de sporten vinden buiten plaats. Buitensporters hebben het vast al eens meegemaakt: onverwachts schijnt de zon, vergeten in te smeren en... het tenue staat in je lichaam en je hoofd(huid) is verbrand. Oops! Wist je dat de zon, oftewel UV-stralingen, je haren net zo goed beschadigd als je huid? Een beetje zonnestralen zijn ontzettend goed voor je haren, maar overmatige blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat je haren droog worden met gespleten haarpunten tot gevolg. Daarnaast zorgen zonnestralen voor een doffe kleur en pluizig haar. Bovendien kan je hoofdhuid ook een flinke opdonder krijgen als deze eenmaal verbrand is. Kortom, dit wil je allemaal niet! Check hier de tips om dit te voorkomen:

      • Als sporter doe je dit waarschijnlijk al, maar een knotje of vlecht zorgt ervoor dat blootstelling aan de zon wordt geminimaliseerd.
      • Hydrateer je haren extra veel, vooral als je veel sport in de zomer of op zonnige dagen. Zo voorkom je droge haren en gespleten punten. Gebruik dus eens wat vaker een masker dan je gewend bent. 
      • Gebruik speciale haarproducten tegen de zon, deze kunnen je haren beschermen tegen UV-stralingen.

      Je vraagt je misschien af: waarom is een gewone shampoo, conditioner of treatment niet genoeg? Dat komt door een aantal factoren. De haarverzorging heeft UV-filters die je haren beschermen tegen de UV-stralingen die in zonnestralen zit. Dit voorkomt bijvoorbeeld verbreking van je haarkleur. Bovendien bevatten deze producten vaak oliën, die je lokken extra voeden. Ook bevat deze haarverzorging vaak anti-oxidanten. Deze anti-oxidanten zorgen ervoor dat de cellen van je haren beschermd worden en beschadigde cellen hersteld worden. Producten speciaal voor gebruik in de zon zorgen meestal ook voor extra hydratatie en hebben de eigenschap om vocht uit de omgeving aan zich te binden. Tot slot zitten in deze producten vaak siliconen.

      Kortom, sport je veel buiten dan is haarverzorging die je haren beschermt tegen de zon een absolute must! Ons team raadt de Schwarzkopf Bonacure Sun Protect-lijn aan. Deze lijn is speciaal ontwikkeld voor het beschermen, reinigen en verzorgen voor en na de blootstelling aan de zon. Ze zorgen voor een soort schild voor je haar. Voor een losse spray raden we de CHI Rose Hip Oil Dry UV Protecting Oil Spray aan. Deze spray is speciaal voor gekleurd haar en kun je op je haren sprayen voordat je gaat sporten. Het beschermt je haren tegen UV-stralingen en voegt tegelijkertijd een glans toe aan je haren, ideaal!

       

      Laat het ons weten als je nog meer informatie wilt over haarverzorging tijdens het sporten. Heb je nog vragen over de blog neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen tijdens kantooruren en altijd een mailtje sturen. Dit kan naar [email protected], we proberen altijd zo snel mogelijk te reageren, soms zelfs buiten kantooruren! We wensen je veel plezier met het shoppen bij Haarspullen.nl ♡

      News & updates

      Recente artikelen

      Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? YesNoMore on cookies »